Prostitució

Els comuns es desmarquen de Podem i voten 'no' a tramitar la llei abolicionista del PSOE

La norma, que inclou penes de presó per als clients de la prostitució, obté gràcies al PP els vots suficients del Congrés per anar endavant

3 min
La diputada del PSOE, Adriana Lastra, aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats.

MADRIDEl Congrés dels Diputats ha avalat la presa en consideració, és a dir, que es pugui debatre i tramitar la llei abolicionista presentada pel PSOE. Els socialistes havien presentat aquesta norma després de l'estira-i-arronsa al voltant de la llei del només sí és sí, que va acabar deixant aparcats tots els articles vinculats a la prostitució. Amb 232 vots a favor, entre els quals els del PP, 38 en contra i 69 abstencions, la proposició de llei que té per objectiu "prohibir el proxenetisme en totes les seves formes" inicia el seu tràmit. Tot i que la majoria de la cambra baixa espanyola ha permès que la norma pugui començar el seu tràmit parlamentari, el debat no s'ha escapat de la divisió que genera, en particular a l'esquerra.

Un altre cop, on més s'ha mostrat la divergència d'opinions és dins d'Unides Podem. Mentre que Podem ha votat a favor (ja ha anticipat que presentarà esmenes), els comuns han votat no a la tramitació de la llei, desmarcant-se així del vot de Podem. Aquest dimarts al matí fonts de la formació lila anticipaven que es donaria llibertat de vot a l'ala catalana, tot i que assumien que el fet "que no hi hagi unitat de vot al grup parlamentari no és el més òptim". La decisió, però, l'ha liderat la ministra de Treball, Yolanda Díaz, picant l'ullet a la part catalana i conscient que aquest debat sempre ha generat divisió dins d'Unides Podem perquè els comuns tenen una posició pro drets i, en canvi, Podem abraça la postura abolicionista. De fet, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, secunda una posició abolicionista, lligada a mesures de reinserció laboral.

Fonts dels comuns apunten que la llei plantejada pel PSOE s'ha fet "d'esquena a les dones que exerceixen la prostitució". També critiquen la "perspectiva punitivista". "No volem criminalitzar ni estigmatitzar cap dona, les volem escoltar", afegeixen les mateixes fonts. A més a més, aquesta formació creu que la llei socialista no inclou "mesures socials per acabar amb la prostitució" com ara altres sortides laborals o protecció i suport econòmic. A la postura dels comuns s'hi suma la d'ERC, la CUP o Cs. Els últims ho han titllat de "pegat legislatiu". Per la seva banda, la diputada republicana Pilar Valluguera ha recriminat un discurs "demagog". "La prohibició de l'abolició no és tan fàcil com modificar el Codi Penal. Aquí hi ha prohibicionisme punitivista del de tota la vida", ha dit Valluguera. EH Bildu i el PNB s'han abstingut per "afavorir el debat".

Més penes per als amos dels bordells i multes a clients

"El proxenetisme és incompatible amb la democràcia", ha asseverat la diputada socialista Adriana Lastra, des de la tribuna de l'hemicicle. Lastra, que ha defensat la normativa, ha recordat que segons dades del ministeri de l'Interior hi ha unes 45.000 dones explotades sexualment a Espanya. El PSOE, que sempre ha fet bandera de ser el partit que acabarà amb la prostitució, ha presentat una llei que va més enllà dels articles que en el seu moment recollia la llei del només sí és sí sobre la prostitució. D'una banda, la proposició de llei recupera i endureix –augmenta les penes de presó– la terceria locativa (sancionar els propietaris dels immobles on es produeixi una situació d'explotació sexual). Els socialistes proposen que, a banda de sancionar els propietaris dels immobles on s'exerceixi la prostitució, també es pogués multar els casos en què les dones –propietàries del pis– asseguren que exerceixen la prostitució per voluntat pròpia. "Destini un immoble [...] a promoure la prostitució d'una altra persona, tot i tenir-ne el consentiment", recull la proposició de llei. Alguns col·lectius de treballadores sexuals de l'Estat ja van apuntar en el seu moment que això "criminalitza" aquelles dones que "s'organitzen, treballen i viuen al mateix lloc" .

Pel que fa al proxenetisme, introdueix penes de presó d'un a tres anys i multes de 12 a 24 mesos per a aquelles persones que "promoguin, afavoreixin o facilitin" la prostitució d'una altra persona "tot i tenir-ne el consentiment". El text també equipara les dones prostitutes amb les víctimes de qualsevol delicte, de manera que els dona els drets i les prestacions previstes a l'estatut de la víctima de delictes. La proposició del PSOE també planteja castigar els clients de la prostitució. "Les persones que recorrin a les dones en situació de prostitució participen directament de l'entramat que sosté aquesta greu vulneració", recull el text, que planteja multes de 12 a 24 mesos de presó, aproximant-se així al model francès.

stats