L'assassí de la Rambla de Figueres, condemnat a 16 anys de presó i a l'expulsió

L'Audiència de Girona té en compte que ja ha matat dues persones i adverteix de la seva "perillositat extrema"

Ara
2 min
L'autor confés del crim de la Rambla de Figueres, declarant a l'Audiència de Girona durant el judici.

BarcelonaL'Audiència de Girona ha condemnat a 16 anys de presó Mohamed Regrad, declarat culpable per un jurat popular d'haver assassinat un home d'una ganivetada al coll a la Rambla de Figueres l'abril del 2019. A més, tal com sol·licitaven la Fiscalia i l'acusació particular, l'autor confés serà expulsat del país a causa de la seva "perillositat extrema" un cop complertes dues terceres parts de la pena (10 anys i 8 mesos de presó) o tan bon punt accedeixi al tercer grau o a la llibertat condicional. No podrà tornar al país durant un termini de 10 anys i haurà d'indemnitzar amb 294.000 euros els familiars de la víctima, la seva dona i els seus tres fills.

La defensa es va oposar a l'expulsió argumentant que Regrad vivia al país des de feia més de trenta anys, perquè hi va arribar quan en tenia deu, però el tribunal conclou que "cal evitar que causi una tercera mort". L'any 2006, també a Figueres, el processat va matar una dona, que era la propietària del pis on vivia aleshores. "En poques ocasions s'ha vist tan justificada la substitució de la part final d'una pena per l'expulsió", resol el magistrat, que recorda que més de la meitat de la seva vida a Espanya l'ha passada entre reixes.

Regrad va reconèixer que el dia del crim "volia matar un català i de Figueres" perquè feia cinc dies que vivia al carrer i estava enfadat perquè no li donaven un pis. També va explicar que havia deixat de prendre la medicació pel trastorn que patia i que va tenir "al·lucinacions". Abans de cometre el crim, va comprar un ganivet en un basar de la ciutat i a dos quarts de nou del vespre va atacar un home que feia petar la xerrada amb dos amics en un banc de la Rambla de Figueres. La víctima, de 63 anys, havia començat a gaudir de la jubilació i no va tenir cap possibilitat de defensar-se. Regrad el va escollir "a l'atzar".

Tot i que el 2008 l'Audiència l'havia absolt per la mort de l'arrendatària i li va imposar 14 anys d'internament psiquiàtric, el tribunal considera ara que hi ha un risc evident de reincidència i apunta que el diagnòstic que va portar a l'absolució en el primer judici va ser "erroni", segons van precisar els pèrits psiquiàtrics al judici. Van explicar que inicialment li van diagnosticar una esquizofrènia "que no té cura" però, amb el tractament, van comprovar que en realitat havia patit una psicosi derivada del consum de tòxics. Als seus antecedents també hi consten agressions físiques a tres persones.

La sentència recull la "raó absurda" amb què l'assassí va justificar el crim, dient que va planejar matar "un català i de Figueres" com a "venjança" perquè les administracions no li donaven un pis per viure. "[Això] evidencia encara més la seva perillositat extrema, perquè sembla que per a Mohamed Regrad tots els ciutadans catalans som culpables que ell no gaudeixi de les condicions de vida a les quals creu que té dret", justifica el magistrat. La sentència no és ferma i es pot recórrer interposant-hi un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

stats