Societat 22/01/2014

Condemnen la directora i una educadora d'una escola bressol per la mort d'un nen

La criatura es va ennuegar amb un tros de pera en un centre que no tenia llicència i el personal no tenia la titulació necessària. La sentència imposa 1 any i 9 mesos de presó per a l'una i 1 any i 3 mesos per a l'altra

Acn
2 min
La guarderia Tenimnens, de Castelldefels, que una sentència obliga a tancar per falta de llicència, arran de la mort d'un nen ennuegat amb un tros de menjar / ACN

El jutjat penal de Vilanova i la Geltrú ha condemnat la directora del centre Tenimnens de Castelldefels a un any i nou mesos de presó i a quatre anys d'inhabilitació. Una educadora del mateix centre ha estat condemnada a un any i tres mesos de presó i tres anys i tres mesos d'inhabilitació. És la sentència imposada per la mort d'un nen d'1 any i mig que va morir en ennuegar-se amb un tros de pera.

La jutge les condemna per homicidi imprudent pels fets, que es van produir el març de 2012. A més a més, la sentència obliga a tancar el centre perquè no té llicència de la Generalitat per funcionar com a escola bressol. De fet, la resolució judicial posa l'accent en el fet que el personal del centre tampoc tenia la titulació necessària per exercir en una guarderia.

Tot i que no hauran d'ingressar a la presó si no tenen antecedents –ja que la condemna és inferior als dos anys–, sí que s'executarà la inhabilitació professional per exercir com a directores, mestres, educadores o feines semblants en centres educatius de menors d'edat per un període de quatre anys i tres anys i tres mesos, respectivament.

Els fets van passar el 28 de març del 2012 quan el nen es va ennuegar amb un tros de pera i va morir al menjador del centre. La sentència considera que l'educadora, que no tenia la titulació necessària de primers auxilis, no va prendre cap precaució per evitar que el menor –que fins uns dies abans només menjava aliments triturats– prengués menjars sòlids. La sentència relata que va ser ella mateixa qui va recomanar als pares que incorporessin aliments sòlids a la seva dieta.

Segons la jutge, els nens van pujar en un ascensor amb diversos trossos de pera a la boca, ja que la investigació en va trobar fins a onze en aquell espai. Allà dins, el menor mort va patir tos i en sortir de l'ascensor es va desplomar i va morir instants després. La sentència precisa que, en aquell moment, cap de les dues condemnades no va executar el protocol d'actuació corresponent "a causa de la seva falta de preparació en matèria de primers auxilis".

La sentència deixa palès que la directora del centre coneixia el currículum professional del personal i que, tot i així, va decidir contractar les educadores.

Un centre sense llicència

La sentència explica que el centre Tenimnens no tenia llicència de la Generalitat com a guarderia o escola bressol perquè no complia amb els requisits legals. De fet, la inspecció d'Educació havia instat la directora a demanar la llicència i complir la legalitat. També l'havia requerit perquè el centre no fes servir la denominació d'escola bressol o casa d'infància, com estava retolat a la façana i anunciat a la pàgina web. La directora, però, va decidir mantenir aquesta terminologia.

stats