Societat 20/07/2014

Condemnen una tabaquera a pagar una indemnització de 17.500 milions d'euros a la vídua d'un fumador

La companyia RJ Reynolds Tobacco anuncia que recorrerà la sentència perquè la troba "greument excessiva i inadmissible"

Efe
1 min
Les estadístiques oficials assenyalen que el consum de cigarretes convencionals ha caigut a Catalunya un 21% els dos últims anys.

Redacció internacionalLa segona tabaquera més gran dels Estats Units, RJ Reynolds Tobacco, ha anunciat que recorrerà la condemna que l'obliga a pagar 23.600 milions de dòlars (uns 17.500 milions d'euros) a la vídua d'un fumador que va morir de càncer de pulmó. La indemnització és "greument excessiva i inadmissible sota les lleis estatals i constitucionals", ha dit el vicepresident de la companyia, J. Jeffery Raborn, en un comunicat.

Un jurat de Florida (sud) va dictaminar aquest dissabte a la nit a favor de Cynthia Robinson, que el 2008 va presentar una demanda en nom del seu marit mort, Michael Johnson, contra el fabricant de conegudes marques de cigarrets. El veredicte va imposar a la companyia el pagament d'una indemnització de 17 milions de dòlars (12,5 milions d'euros), als quals va sumar els 23.600 milions en concepte de "danys provocats", en una de les sentències més elevades dictades contra una empresa de tabac als EUA.

El judici, que va durar quatre setmanes, va acabar aquest dissabte a Jacksonville, al nord-est de Florida. El veredicte "és completament inconsistent amb les proves presentades", va apuntar Raborn, per insistir que pensen recórrer i que confien que "es complirà la llei". Un dels advocats de Robinson, Christopher Chestnut, va assegurar que "el jurat volia enviar el missatge que les tabaqueres no poden continuar mentint als nord-americans".

El cas es produeix després que el Tribunal Suprem de Florida rebutgés el 2006 una demanda col·lectiva per 145.000 milions de dòlars, però sentenciés que els fumadors i les seves famílies només necessiten demostrar la seva addicció i que el consum de tabac va causar la seva malaltia o mort.

stats