Societat 17/06/2019

El Consell de Garanties avisa que el decret que regula els lloguers envaeix competències espanyoles

Ciutadans celebra que l'organisme els doni la raó i tombi una normativa "electoralista"

Ara
2 min
El model alemany preveu la limitació de preus en zones tensionades. A la imatge, una grua aixeca una promoció de pisos al mig de Barcelona l’any passat.

BarcelonaEl decret que fa unes setmanes va aprovar el Govern per permetre que el departament de Territori i Sostenibilitat pugui limitar el preu del lloguer en zones amb un "mercat de l'habitatge tens" contravé alguns articles de l'Estatut i la Constitució. Així ho ha sentenciat per unanimitat el Consell de Garanties Estatutàries, un organisme consultiu, que ha avisat el Govern que envaeix les competències del govern espanyol.

La resolució, que no és vinculant, assenyala que la Generalitat no té les competències per aprovar la majoria de punts recorreguts pel PSC i Ciutadans, que van argumentar que només el govern espanyol podia limitar el preu dels lloguers. La normativa del Govern preveia limitar el preu del lloguer perquè en àrees amb un mercat de l'habitatge tens, les mensualitats només poguessin superar el 10% de l'índex de referència de preus de lloguer. La mesura havia de ser sotmesa a debat i votació al Parlament. La cambra catalana compleix el 90% dels dictàmens del Consell de Garanties.

Ara caldrà veure quina posició adopta cada partit davant un decret que ja va generar discrepàncies entre dues conselleries –la de Justícia (controlada per ERC) i la de Territori (controlada pel JxCat)–, que no es posaven d'acord en la manera de regular el preu del lloguer. Al final, els consellers Capella i Calvet van explicar en plena campanya electoral els detalls d'aquest nou decret en una compareixença conjunta inèdita, amb la clara intenció de demostrar que els dos departaments havien superat les diferències. Després de mesos amb una pugna directa per liderar el discurs de les polítiques d'habitatge, van compartir faristol per explicar els termes de l'acord d'aquesta modificació del Codi Civil, per part de Justícia, que repercuteix directament sobre les atribucions de Territori.

La norma faculta el departament de Territori perquè pugui fixar temporalment el preu del lloguer en aquestes zones d'alta demanda a partir de l'índex de referència de preus de lloguer. La potestat es pot cedir als grans ajuntaments amb capacitat per assumir la regulació, especialment Barcelona. La regulació era possible gràcies a un canvi en el Codi Civil català, que és el que predomina al territori, per sobre de l'espanyol. Així, el departament de Justícia –aferrant-se a la capacitat de desenvolupar el dret civil propi– proposa ampliar el capítol 6 emmirallant-se en el model alemany.

Davant la resolució del Consell, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, s'ha afanyat a celebrar a les xarxes socials que l'organisme assessor els doni la raó. Ha dit que era una llei "electoralista i abocada al fracàs".

El mateix organisme ha considerat que sí que estan emparats i no vulneren la Constitució els articles del 2 al 5, la disposició derogatòria i la disposició final del decret.

stats