Societat 16/05/2019

Justícia vol aprovar en una setmana el decret per regular els lloguers i Territori diu que el text no està consensuat

La consellera Capella també demana "lleialtat" al govern espanyol perquè no porti la regulació al TC

Montse Riart / Natàlia Vila
3 min
Les esquerres proposaven lligar els lloguers a l’IPC

BarcelonaEl departament de Justícia urgeix per aprovar en una setmana el primer marc legal català per regular els preus del lloguer, una matèria que no ha estat exempta de pugnes internes al Govern a l'hora de la seva tramitació. Bàsicament hi ha un acord en el què però no en el com: els dos partits que formen l'executiu, JxCat i ERC, coincideixen que cal una regulació urgent del preu del lloguer però difereixen en la manera. Aquest dimarts la consellera de Justícia, Ester Capella, ha anunciat que el departament té previst portar a la pròxima reunió del Govern el decret llei per començar a desenvolupar aquesta normativa. L'objectiu és, a través del Codi Civil, facultar el departament de Territori i els grans ajuntaments, com ara Barcelona, perquè puguin regular temporalment el preu del lloguer de zones amb alta demanda. Però fonts del departament de Territori asseguren que el text no està consensuat i que encara s'està negociant.

La regulació que proposa el departament de Justícia, tal com va avançar l'ARA, s'emmiralla en el model alemany. La nova norma faculta el departament de Territori perquè pugui fixar temporalment el preu del lloguer en aquestes zones d'alta demanda en base a l'índex de referència de preus de lloguer. La potestat es pot cedir als grans ajuntaments amb capacitat per assumir la regulació, especialment Barcelona.

Ara bé, la nova regulació dissenyada per Justícia no només neix pendent d'un consens amb el departament de Territori, sinó que també pot veure's amenaçada pel Tribunal Constitucional (TC). Fins ara els lloguers es regulaven a través de la llei espanyola d'arrendaments urbans (LAU), perquè el Codi Civil no entrava en aquesta matèria. Capella ha argumentat que el fet que s'incorpori la regulació dels lloguers al Codi Civil hauria de fer prevaldre aquesta nova normativa sobre l'espanyola. Ara bé, les últimes reformes que el Govern ha plantejat a través del Codi Civil per poder desplegar les seves competències han acabat amb un recurs de l'Estat al TC, que les ha tombat.

Per això Capella ha demanat "lleialtat" al govern de Pedro Sánchez. "No considero res més que no sigui el respecte a l'autogovern, al marc normatiu de l'Estatut", ha dit Capella, en un missatge cap a l'executiu espanyol en què també ha subratllat que la "lleialtat és bidireccional".

Mesura d'urgència

Capella ha justificat l'aprovació d'un decret llei per començar a desenvolupar la regulació com una "mesura d'urgència" per "dir prou als abusos i a la gentrificació". Alemanya, el model en el qual es vol emmirallar la nova normativa civil catalana, regula els preus del lloguer des de fa trenta anys. Altres països, com Itàlia, ho fan des de finals dels 90. França és l'últim estat que ha aprovat aquesta normativa i Portugal també té previst fer-ho.

A part de facultar el departament de Territori –i els ens locals amb capacitat per fer-ho– perquè retorni temporalment a l'índex de preus del lloguer els arrendaments d'una determinada zona amb alta demanda, la nova regulació inclourà altres aspectes, com ara l'allargament de la durada mínima dels contractes entre sis i deu anys, impedirà que es pugui exigir l'avançament de tres mensualitats per llogar un pis i obligarà a documentar amb fotos i vídeos l'estat dels pisos a l'hora de firmar un contracte. Aquestes mesures, però, s'acabaran de concretar en l'avantprojecte de llei, que començarà a caminar de manera paral·lela a l'aprovació del decret llei però que tindrà una tramitació més llarga en què els grups polítics i les entitats també hi podran fer les seves aportacions.

Els API, a favor de crear un nou marc

Capella ha anunciat l'aprovació del decret llei a la seu del Col·legi d'Agents de la Propietat Immobiliària. Els representants dels API han donat suport a la mesura urgent. "Hi estem tots d'acord", ha convingut el president Gerard Duelo, que ha explicat que el sector és conscient de les necessitats i de la urgència de comptar amb una regulació pròpia del lloguer. Ha afegit, però, que els API faran les seves aportacions, "en línia sempre positiva", durant la tramitació de l'avantprojecte legal.

Durant les pròximes setmanes, Capella es reunirà també amb altres actors econòmics i socials, com ara el Sindicat de Llogaters, que feia temps que demanava una regulació urgent dels preus del lloguer.

stats