Els 10 consells definitius per prevenir el Zika durant els Jocs Olímpics

El Govern publica un decàleg en què recorda que el risc de contagi és "menor" durant l'època hivernal

Un decàleg amb consells per evitar la infecció pel virus del Zika durant els Jocs Olímpics. El departament de Salut i la secretaria general de l' Esport de la Generalitat han fet públic aquest dilluns deu consells concrets per reduir al mínim el risc d'infecció entre tots els esportistes, aficionats i viatgers que aniran al Brasil durant les properes setmanes.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya recorda que el mecanisme de transmissió principal són les picades de mosquit, el mateix vector que també pot contagiar altres malalties com el dengue o el Chikungunya. Ara bé, la infecció del Zika també es pot transmetre de la mare al nadó durant l'embaràs o el part, per via sexual i, fins i tot, per transfusió de sang. De moment, tots els casos registrats a Catalunya són importats, fins i tot el naixement del primer nadó a Europa amb microcefàlia que pot atribuir-se a la malaltia.

La setmana després que Florida confirmés els quatre primers contagis autòctons als EUA, els consells són els següents:

Abans del viatge

1. Les dones embarassades o les que tinguin intenció d'estar-ho han d'evitar el viatge. Si no és possible, cal prendre mesures de prevenció per evitar les picades de mosquit.

2. Cal consultar les unitats de salut internacional o trucar el 061 per saber quins són els riscos de cada destinació i si cal alguna vacuna prèvia.

Durant el viatge

3. L'arribada de l'època hivernal a l'Amèrica fa que els risc de picades sigui "menor", però tot i així hi ha consells vàlids per reduir al mínim la possibilitat que un mosquit et piqui.

  • Portar peces de roba de colors clars que cobreixin la major part del cos.
  • Utilitzar repel·lents que continguin dietiltoluamida (DEET), Picaridina o IR3535. En poden fer servir les dones embarassades, però no els menors de dos mesos. Els repel·lents basats en DEET tampoc es recomanen en menors de 2 anys.
  • Evitar exposar-se massa durant els períodes de màxima activitat dels mosquits, que són a primera hora del matí i última hora de la tarda.
  • Escollir allotjaments amb aire condicionat –els mosquits tendeixen a evitar el clima fred– o que disposin de mosquiteres al llit.
  • Evitar zones amb aigües estancades o un sanejament deficient, que és on acostuma a haver-hi més concentració de mosquits.

4. Homes i dones haurien de mantenir relacions sexuals amb ús de preservatiu durant tota l'estada al Brasil.

5. La dona embarassada que viatgi al Brasil ha d'utilitzar el preservatiu o no mantenir relacions sexuals durant tota la seva estada i fins després del part.

6. L'ús del preservatiu evita qualsevol tipus d' infecció de transmissió sexual, no només el Zika.

7. En cas de presentar símptomes de la malaltia –es calcula que només un 25% dels casos ho fan–, cal consultar un professional sanitari, hidratar-se i fer repòs.

Després del viatge

8. Si durant les dues setmanes posteriors al viatge la persona presenta símptomes compatibles amb el Zika, el dengue o el Chikungunya, cal anar al metge. Febre, erupció cutània, cefalea, dolor articular, dolor muscular i conjuntivitis són els més comuns a les tres malalties. Durant aquest període és especialment important evitar picades de mosquits per impedir la propagació del virus –una circumstància que mai s'ha detectat fins ara a Catalunya.

9. Per evitar el contagi per via sexual hi ha recomanacions concretes.

  • Si qui torna del Brasil és la parella sexual d'una dona gestant, cal utilitzar preservatiu per al sexe vaginal, anal i oral, o bé no mantenir relacions fins després del part.
  • Si qui torna del Brasil és una dona que es planteja quedar-se embarassada, com a mínim hauria d'esperar-se 8 setmanes per intentar-ho, o bé 6 mesos si l'home ha tingut símptomes de la malaltia.
  • Independentment de les intencions de tenir descendència, els homes i dones que en tornin haurien de fer servir preservatiu en les seves relacions sexuals fins a 8 setmanes després del retorn, o 6 mesos en cas de presentar símptomes.

10. La dona embarassada que retorni ha d' informar del seu viatge al professional sanitari i fer-se una analítica per comprovar si hi ha infecció.

Més continguts de