Societat 28/04/2016

El Consorci de la Mina ara no troba vigilants per als pisos buits

Els tres concursos públics per adjudicar els contractes de seguretat privada han quedat deserts

Enric Borràs
3 min
Entrada de l’edifici Venus, el més degradat de la Mina i un dels blocs on hi ha pisos tapiats sota vigilància que eren de famílies que han sigut reallotjades.

Sant Adrià de BesòsEl Consorci de la Mina té problemes per trobar empreses de vigilància privada que controlin els pisos que té en aquest barri de Sant Adrià de Besòs. Tant els habitatges protegits nous on encara no hi viu ningú com els buits que hi ha als blocs vells. Els tres concursos públics per contractar-ne la seguretat han quedat deserts. Tal com va publicar aquest diari, hi havia clans gitanos dels que es disputaven el control del barri darrere d’algunes de les empreses que havien cobrat fins ara amb fons públics per fer aquesta funció. A més, la conselleria d’Interior sabia des del 2013 que s’havia adjudicat la vigilància dels pisos a empreses sense autorització per fer feines de seguretat privada.

Els tres concursos públics que s’han declarat deserts ara eren els primers que incloïen com a requisit l’autorització legal per actuar com a empresa de seguretat privada. El Govern ha obligat el Consorci de la Mina a incloure aquest requisit més de tres anys després de les primeres denúncies per incomplir-lo, tot i que la llei l’exigeix.

En total els tres contractes havien de significar una despesa pública de 132.500 euros –incloent-hi l’IVA–, segons l’estimació del Consorci. Tot i que és una bona quantitat de diners, només una empresa es va presentar al concurs públic: Belaan Seguridad y Protección, la mateixa que ja s’encarregava de la vigilància dels pisos de manera provisional des que s’havien acabat els contractes anteriors i mentre no s’adjudicaven els nous. Segons fonts del sindicat de seguretat privada ADN Sindical, des del Consorci de la Mina es va trucar a diverses empreses de seguretat perquè es presentessin al concurs però la majoria ho van declinar perquè no volen tenir problemes amb els clans gitanos de la Mina i perquè consideren que el preu és massa baix perquè els surti a compte vigilar els pisos tal com pertoca en un servei regular.

L’oferta de Belaan Seguridad era l’única que es va presentar als tres concursos, no havia de competir amb cap altra proposta i, per tant, va guanyar-los tots tres, però va fallar a l’últim moment. Segons les resolucions dels tres concursos, l’empresa no ha acreditat que estigui al dia pel que fa al pagament dels impostos i de la Seguretat Social. El Consorci de la Mina va reclamar tres vegades els certificats corresponents, però Belaan Seguridad no els va enviar ni va contestar.

El control dels 86 pisos nous encara buits també se l’adjudiquen Los Manolos.

El vigilant de Belaan amb qui va contactar aquest diari fa unes setmanes va confirmar que si tenien cap problema avisaven un patriarca del barri, Tío Cristina, i el clan dels Manolos. A l’edifici encara hi ha cartells de “Control Manolos”. La resolució que indica que els concursos han quedat deserts es va fer pública dimecres, gairebé dos mesos després que, el 2 de març, el Consorci obrís els sobres amb les ofertes per aconseguir els contractes.

La situació actual

Mentre no s’aclareix qui tindrà les adjudicacions definitives el Consorci ha contractat de manera provisional una altra empresa, Visegurity Express, que substitueix Belaan Seguridad, que al seu torn ja estava contractada de manera provisional.

Ara el Consorci ha deixat córrer els concursos i ha obert tres negociats sense publicitat. Mentre que en un concurs públic l’oferta de contracte es difon perquè qualsevol hi pugui participar, en un negociat l’administració tria com a mínim tres empreses i els proposa que facin ofertes per competir pel contracte. Segons fonts del Consorci, s’han convidat sis empreses per a cada concurs. El divendres 29 s’acaba el termini perquè es presentin ofertes.

També hi ha hagut canvis a la vigilància de les obres del nou centre d’atenció primària de la Mina, que duu la UTE formada per Isolux Corsán i Sorigué. Han desaparegut les pintades on es llegia “Control Portus”, el nom d’un altre dels clans gitanos del barri, tal com podeu veure en aquestes fotografies:

Los Portus s’adjudiquen la vigilància del CAP de la Mina.
Les pintades de "Control Portus" a la reixa del CAP de la Mina havien desaparegut aquest dimecres
stats