El nombre de morts per covid-19 augmenta per segon dia consecutiu: Espanya registra 757 víctimes en 24 h

Madrid eleva a 4.260 les persones mortes per coronavirus en residències de la tercera edat en un mes

Després de dies de descensos, el nombre de morts per coronavirus torna a augmentar per segon dia consecutiu: en les últimes 24 hores s'han registrat 757 decessos (davant els 743 de dimarts), un 5,5% més, segons les dades publicades aquest dimecres pel ministeri de Sanitat. El nombre de casos confirmats s'eleva a 146.690 (són 6.100 més que ahir), un augment del 4,4%. Les persones que s'han curat ja arriben a 48.021, la xifra més alta des del 2 d'abril.

Tot i que torna a pujar tant el nombre de víctimes com el de contagis, els percentatges d'augment es mantenen estables, a nivells més baixos que els de la setmana passada o els de finals de març. Aquest dimarts el ministeri de Sanitat treia importància al lleuger augment i assegurava que es manté la tendència a la baixa. La directora adjunta del Comitè de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, María José Sierra, ha insistit aquest dimecres que la pressió hospitalària pel coronavirus és cada vegada més baix. Fa una setmana, ha dit, era d'un 20% i ara el percentatge s'ha reduït fins al 3%. Una pressió que també es va alentint a les UCI, on han observat un "lent descens" dels ingressos, tot i que ha admès que la situació en aquestes unitats "costarà més de veure normalitzada".

Amb tot, Sanitat admet que esperava una reducció més important del nombre d'hospitalitzats i casos greus. "Estem aconseguint, almenys per ara, que les UCI no s'hagin col·lapsat, i que els hospitalitzats i casos greus s'hagin reduït, no tant com ens hauria agradat, però sí prou perquè el sistema se'n pugui fer càrrec", ha assenyalat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, a través d'una videotrucada des de casa seva, on es recupera precisament del coronavirus.

Aquest dimecres el ministeri no ofereix dades sobre el nombre de persones que han passat pels serveis d'UCI perquè algunes comunitats ofereixen les dades acumulades mentre que d'altres només fan públiques les dades de malalts que estan actualment a l'UCI. Sierra, però, ha dit que la xifra s'actualitzarà en els propers dies.

Es disparen els morts en residències a Madrid

A Madrid, on el coronavirus ha afectat especialment les residències d'avis, en l'últim mes han mort 4.260 persones als geriàtrics per covid-19. El vicepresident de la Comunitat, Ignacio Aguado, ha explicat aquest dimecres que des del 8 de març fins al 8 d'abril han mort 4.750 avis en residències de Madrid. D'aquests, 3.479 han mostrat algun símptoma i 781 han sigut confirmats com a portadors del virus, mentre que 490 dels decessos no presentaven cap símptoma compatible amb el covid-19.

Davant les dificultats de comptabilitzar els morts per coronavirus –fins ara Espanya només comptabilitza a les estadístiques oficials les persones mortes a qui s'havia fet el test–, la responsable del Comitè de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha explicat que s'ha encarregat un estudi per saber "d'aquí uns dies" quantes persones han mort als geriàtrics per covid-19. A la majoria d'avis morts a les residències no se'ls havia fet la prova i no estan comptabilitzats com a víctimes del coronavirus al recompte oficial. L'informe concretarà quantes de les persones de la tercera edat han mort a les residències o als hospitals després de ser-hi traslladats.

Crida a no desplaçar-se per Setmana Santa

D'altra banda, el govern espanyol ha fet una crida aquesy dimecres a no desplaçar-se a les segones residències durant la Setmana Santa. La secretària general de Transports, María José Rallo, ha demanat "mantenir la disciplina i limitar al màxim els desplaçaments" després de detectar que aquest dimarts es registrava un lleu augment en el trànsit de cotxes particulars i en el nombre de viatgers en tren en comparació a dilluns i als dies previs. "És una lleugera pujada puntual d'un dia que no marca tendència, però que observem i davant la qual recordem i recalquem la importància de mantenir l'alerta i reduir la mobilitat al mínim", ha subratllat Rallo.