Coronavirus
Societat 23/09/2020

Madrid demana suport militar "urgent"

Ajorna a divendres l'anunci de mesures més restrictives i mentrestant posa deures al govern espanyol

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Controls a Puente de Vallekas el dilluns passat, el primer dia de restriccions a la Comunitat.

MadridMadrid avança a batzegades en l'enduriment de les restriccions per la segona onada del coronavirus. Tot i tenir coll avall que hi haurà més confinaments per barris, s'esperarà a divendres a anunciar-les perquè entrin en vigor dilluns vinent, una setmana després de les actuals. Mentrestant, posa un reguitzell de deures al govern espanyol perquè de la seva "capacitat de reacció depèn la vida de moltes persones", en paraules del vicepresident de la comunitat, Ignacio Aguado (Cs). En primer lloc, la intervenció "urgent" de l'exèrcit per a tasques de desinfecció i muntar les múltiples carpes per als testos massius que està previst que es duguin a terme la setmana que ve, així com també el desplegament de 222 efectius més de Guàrdia Civil i Policia Nacional. Segon, una reforma exprés que permeti la contractació de forma imminent de 300 metges extracomunitaris, després que el PP tombés una iniciativa amb aquest propòsit a l'Assemblea de Madrid. I en tercer lloc, externalitzar el procés de concedir baixes i altes mèdiques perquè no les hagin d'assumir els metges d'atenció primària.

Seran les demandes que el govern regional portarà demà dijous a una nova reunió de la taula de diàleg amb el govern espanyol inaugurada dilluns després de la trobada entre la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i el president espanyol, Pedro Sánchez. L'anunci d'Aguado xoca amb el propòsit d'aquest grup de coordinació, que justament era accelerar la resposta a la pandèmia davant de la segona onada de contagis de coronavirus. Mentrestant, augmenten les veus per aplicar l'estat d'alarma a la Comunitat de Madrid. Avui ja ho ha dit sense embuts CCOO, que considera que seria el mètode més efectiu per tornar a la fase 1 de la desescalada. L'objectiu del govern regional, però, es manté: evitar a tota costa el confinament total de la comunitat. El viceconseller de Salut Pública, Antonio Zapatero, al·lega que no és competència seva evitar els viatges no essencials de madrilenys a la resta de l'Estat. Per a Zapatero, l'epidèmia continua "estabilitzant-se" a la capital espanyola, fet que xoca amb l'estudi de noves restriccions.

Està previst que el govern regional comuniqui d'aquí dos dies que s'ampliaran les 37 zones actualment confinades, així com també que s'estendrà al conjunt de la regió la reducció del 50% de l'aforament en l'hostaleria, a més de l'obligatorietat del tancament de bars i restaurants a les 22 h. Actualment aquesta mesura només està en vigor a les zones amb restricció de la mobilitat tant en les entrades com en les sortides.

Sigui com sigui, la comunitat encara no ha començat a sancionar les persones que surtin de les seves àrees bàsiques de salut confinades per motius que no siguin essencials. Des de dilluns que cal una carta expressa que justifiqui un motiu laboral, educatiu o bé d'estricta necessitat per entrar o sortir d'aquestes àrees. Però fonts del govern regional han assenyalat que de moment se suspenen les sancions que havien d'entrar en vigor des d'aquest dimecres, després de dos dies informatius, fins que no hi hagi un aval de l'ordre que conté les mesures per part del Tribunal Superior de Justícia de Madrid, a qui tot just avui dimecres li ha arribat la comunicació del govern regional. Està previst que el tribunal es pronunciï entre dijous i divendres.

Els tests massius, a partir de la setmana que ve

Les cues, però, aquest dimecres ja han començat a ser extenses a la sortida de Puente de Vallecas, una de les zones confinades. Serà segurament per aquest punt on es començaran també previsiblement la setmana que ve els tests massius a les zones confinades. Ayuso va prometre fins a un milió de tests per saber l'abast de la pandèmia a les 37 àrees bàsiques de salut, però encara no han començat. A partir de dilluns se n'haurien de fer 500 cada matí i 500 cada tarda simultàniament a tots els barris i municipis afectats a partir del cens electoral. Serà a través de tests antígens, una variant imperfecta de les PCR –ja que no tenen una gran fiabilitat– que tot just el ministeri de Sanitat va aprovar ahir dilluns, i que donen els resultats en entre 15 i 20 minuts després de la prova. Un cop es conegui, es procedirà al confinament obligatori de la persona positiva i per això el govern d'Ayuso exigeix al de Pedro Sánchez que li doni garanties per poder fer complir les quarantenes, que ja s'han rebaixat de 14 a 10 dies en el cas de contactes estrets.

stats