Catalunya suma 173 contagis per coronavirus i vuit defuncions, tot i que només una de nova en les últimes 24 hores

El nombre total de morts des del començament de la pandèmia és de 12.403 persones

El nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dilluns en 8 i la xifra total arriba a 12.403 defuncions registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia amb covid-19 o com a casos sospitosos. D’aquestes morts, 6.766 han mort en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.064 en una residència i 785 al domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dilluns Salut ha notificat vuit morts més vinculades amb el coronavirus, però només una correspon a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció, les restants correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat. L'última setmana (des del dilluns 1 de juny fins al diumenge 7) s'han notificat 57 defuncions per coronavirus a Catalunya.

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 68.499 casos positius, una dada que suposa un increment de 173 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 9 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+173 casos) i que només 9 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 68.499 contagiats confirmats, 62.937 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però en què és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Lleuger increment dels pacients a cures intensives

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 120, dues més que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.080 persones i s’han comptabilitzat un total de 38.599 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, vuit persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.100 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins aquest dilluns 1.474 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.