Societat 04/06/2020

Catalunya registra 10 morts més per coronavirus i la xifra s'eleva fins a les 12.333 defuncions

Hi ha 138 pacients amb covid-19 a l'UCI, 11 menys que ahir

Nuria García
2 min
Una infermera en una UCI del Clínic durant la crisi del covid-19.

BarcelonaEl nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dijous en 10 i la xifra total arriba a 12.333 defuncions registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia amb covid-19 o com a casos sospitosos. D’aquestes morts, 6.742 han sigut en un centre hospitalari o sociosanitari, 4.053 en una residència i 783 al domicili. La resta són casos no classificables per falta d’informació.

Com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dimarts Salut ha notificat deu morts noves vinculades amb el coronavirus, però cap corresponent a les últimes 24 hores, sinó que, per data de defunció, correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no els han notificat. Així, si ahir es deia que no hi havia cap mort per coronavirus a Catalunya el 2 de juny (dimarts), avui se n'han notificat sis defuncions d'aquell dia. L'última setmana (des del divendres 29 de maig fins aquest dijous) s'han notificat 81 defuncions per coronavirus a Catalunya.

Pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 67.461 casos positius, una dada que suposa un increment de 228 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 54 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+228 casos) i que només 54 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, poden correspondre a contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 67.233 contagiats confirmats, 62.014 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però en què és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Baixen els pacients a cures intensives

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 138, 11 menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.070 persones i s’han comptabilitzat un total de 38.390 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 134 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.014 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus. Finalment, fins aquest dijous 1.866 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.

stats