Societat 11/07/2020

Suspesos els ingressos i les visites a totes les residències de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran

Instal·len dues carpes més per fer triatge de covid-19, ara al costat del CUAP Prat de la Riba

Gerard Martínez Minguell
4 min
La residència Llar de Sant Josep de Lleida, aquest matí

LleidaEl conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha anunciat aquest matí que el seu departament i el de Salut han aprovat una instrucció per ampliar les restriccions que ja s’estan prenent a les residències de gent gran de la comarca del Segrià i a la resta de comarques de la regió sanitària de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran. Així doncs, no hi podrà haver ingressos ni visites a cap residència excepte si són per una urgència o estan justificats. “Es tracta de protegir els més vulnerables", ha manifestat el conseller, que també està treballant en "tot un procés d’unitat de convivència a les residències per assegurar que les relacions entre els interns estiguin molt controlades".

Chakir el Homrani ha indicat que des del Govern són "absolutament conscients" que hi ha "un punt de mobilitat" entre les dues regions sanitàries. "El covid-19 no surt de les residències, entra a les residencies", ha remarcat el conseller, que ha defensat l'ampliació de la mesura restrictiva "enfront de la situació que hi ha ara mateix".

La mesura arriba l'endemà que Salut confirmés un brot de coronavirus en una residència d'Oliana (Alt Urgell) amb 26 casos positius: 16 residents i 10 treballadors del centre. De fet, El Homrani ha explicat que aquests dies es continuen fent cribratges a les residències del Segrià que s'allargaran fins a les acaballes de la setmana vinent, quan està previst que s'hagin sotmès a les proves tots els usuaris i treballadors dels 33 centres de gran gran del Segrià.

Més albergs, pavellons i carpes al servei del Segrià

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha fet aquestes declaracions en el marc d’una visita al Segrià per explicar les actuacions del seu departament en favor dels ajuntaments del Segrià davant de les conseqüències socials de l’emergència sanitària. La primera aturada ha tingut lloc a Soses, on ha visitat l’alberg municipal, ara reconvertit en equipament sanitari, acompanyat de l’alcaldessa, Sandra Marco, que ha destacat que “es va obrir ahir a la nit, hi ha 58 llits i ja hi ha vuit persones positives allotjades”.

La següent parada en el camí s’ha produït a Torres de Segre, on s'ha anunciat l’acord entre el consistori i Salut amb l'objectiu d'habilitar el pavelló de la localitat per acollir-hi casos lleus i asimptomàtics de covid-19. Inicialment els pacients procediran de l’Hotel Nastasi de Lleida, allotjament que el departament de Salut vol reconvertir en un espai medicalitzat per augmentar la capacitat de l’Hospital Arnau de Vilanova en cas que pugui necessitar més places.

Els llits del pavelló a Torres de Segre

L'alcalde del municipi, Joan Carles Miró, ha assegurat que seguiran tirant endavant totes les accions que ajudin a pal·liar els efectes negatius del covid-19. "La nostra màxima prioritat és preservar la salut de tothom i ara cal col·laborar amb els centres sanitaris de Ponent, que necessiten estar més lliures per si cal atendre un nombre més alt de casos greus durant els pròxims dies", ha dit Miró.

Finalment, el conseller Chakir el Homrani, juntament amb el director del Servei Català de la Salut (SCS), Adrià Comella, i el gerent territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Ramon Sentís, ha assistit a l'aixecament de dues carpes més a la capital del Segrià per fer triatge de covid-19, ara al costat del CUAP Prat de la Riba, que mostrava un aspecte de saturació a jutjar per les riuades de persones que hi havia a l'exterior esperant a ser ateses.

Rendit a l'evidència, Comella ha reconegut que les dues noves estructures "han de reforçar l'atenció primària que fa el CUAP durant les 24 hores el dia", i és que "l'atenció sobre el sistema sanitari està creixent i continuarà creixent en els pròxims dies". A més, Comella ha avançat que el circuit de derivacions de pacient greus no covid a altres hospitals de Catalunya està "a punt" per posar-se en funcionament. De fet, a hores d'ara ja s'han traslladat vuit persones, dues de les quals dones embarassades amb risc covid, a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona des de l'Arnau de Vilanova, que avui mateix obrirà la tercera planta "després d'haver ocupat la totalitat de les dues primeres", ha precisat el gerent territorial de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, que ha lamentat la falta de personal per atendre les tres plantes.

Tot i això, el nou circuit de derivacions de pacients a altres regions sanitàries, segons Comella, hauria de pal·liar els efectes de la falta de personal a l'Arnau de Vilanova. D'aquesta manera, els pacients del Pirineu es derivarien al Parc Taulí de Sabadell, els de la Segarra a centres de Manresa i Igualada i els d'altres comarques de Ponent a Reus. El director de CatSalut ha afegit que també s'ha preparat el pavelló Onze de Setembre per acollir malalts en cas que comencin a faltar llits a l'Arnau, mesura que, de nou, no resoldrà la falta de metges i infermers.

Acord amb la Creu Roja i inspeccions de treball per partida doble

Per afavorir l’acompanyament social a les persones infectades amb menys recursos, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha arribat a un acord amb la Creu Roja, que posarà 25 persones al territori en funcions d’acció comunitària i atenció social. “Agents comunitaris que controlaran la medicació de la gent, distribuiran equipaments higiènics i sanitaris, acompanyaran les persones en diversos idiomes sobre les mesures de prevenció i faran pedagogia del que significa estar confinat”, ha explicat El Homrani. Aquests professionals se sumaran als 52 que diferents ajuntaments, consells comarcals i organitzacions sindicals i empresarials agràries de la demarcació han contractat durant quatre mesos mitjançant plans d'ocupació del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per fer tasques de mediació i suport a l'acolliment de treballadors temporers.

Finalment, el conseller ha donat a conèixer un tercer acord del seu departament, en aquest cas també amb Salut, per dur a terme diverses inspeccions conjuntes a empreses agroalimentàries del Segrià. “Actualment n’hi ha 34 d’obertes vinculades especialment al sector de la fruita, però des de dimecres, amb la modificació del reial decret que ens permet sancionar per motius de covid-19, tenim més marge de maniobra”, ha constatat Chakir el Homrani. En aquest sentit, el director del SCS, Adrià Comella, ha anunciat que al final del dia s'hauran fet més de 400 proves PCR a empreses agroalimentàries del Segrià.

stats