Catalunya registra 49 morts i 695 contagis per coronavirus en els últims set dies

Els ingressats a l'UCI segueixen baixant i avui són 103, 10 menys que ahir

El nombre de morts per coronavirus ha augmentat aquest dijous en 11 i la xifra total arriba a 12.434 defuncions amb covid-19 o com a casos sospitosos registrades per les funeràries des del començament de la pandèmia. D'aquestes persones, 6.787 han mort a un centre hospitalari o sociosanitari, 4.082 a una residència i 787 al domicili. Els casos restants són no classificables per falta d’informació.

Per saber com està actualment la situació a Catalunya, en els últims set dies (des del dijous 4 de juny fins al dimecres 10) s'han notificat 49 defuncions per coronavirus (per ara, tan sols tres en els últims dos dies), a més de 695 contagiats nous (del dia 5 de juny se n'han notificat 241). 

I és que com passa des de fa alguns dies, les dades de l'actualització no corresponen només a les notificacions de persones mortes en les últimes 24 hores, sinó que també hi ha comptabilitzats casos dels últims dies que no s'havien inclòs al recompte fins ara. Aquest dijous, Salut ha notificat 11 morts més vinculades al coronavirus, però tan sols dues corresponen a les últimes 24 hores. Així doncs, per data de defunció nou morts notificades avui correspondrien a dies anteriors. Fonts de la conselleria recorden que hi pot haver retards en les notificacions i que hi podria haver víctimes atribuïbles a les últimes 24 hores que encara no s'han notificat. 

Així, pel que fa als contagis, la xifra s'enfila fins a 69.049 casos positius, una dada que suposa un increment de 227 casos en el còmput total català, si bé tan sols s'han registrat 47 positius en les últimes 24 hores. La variació entre l'increment total (+227 casos) i que només 47 corresponguin a les últimes 24 hores s'explica perquè el departament de Salut també aporta una retrospectiva dels casos que, malgrat que poden ser notificats recentment atès que es fan més proves, tests i estudis, es poden correspondre amb contagis de ja fa dies, i per això els distribueixen al llarg de la sèrie en el dia que pertocaria a aquests contagis.

A la xifra total de 69.049 contagiats confirmats, 63.260 s'han pogut acreditar mitjançant una PCR positiva o han sigut confirmats epidemiològicament (que vol dir que, malgrat que no han passat una PCR, sí que tenen un diagnòstic compatible amb el covid-19, se'ls ha fet una radiografia i s'ha acreditat que han estat en contacte amb un altre positiu). Els detectats amb aquests mètodes són els que es poden distribuir majoritàriament al llarg de la sèrie per dies. Però Salut també continua detectant casos mitjançant tests d'anticossos o proves Elisa (assaig d'immunoabsorció lligat a enzims), que acrediten que s'ha passat la malaltia però és difícil saber quan va ser el contagi, sobretot en els casos asimptomàtics.

Els ingressats a l'UCI segueixen baixant

Pel que fa a les persones ingressades a l'UCI, actualment n'hi ha 103, 10 menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han passat per la unitat de cures intensives dels hospitals catalans 4.108 persones i s’han comptabilitzat un total de 38.757 altes hospitalàries de persones diagnosticades amb covid-19. En les últimes 24 hores, 31 persones han rebut l'alta.

Pel que fa a les residències de gent gran, 14.429 persones han estat confirmades com a positives de coronavirus. Finalment, fins aquest dijous, 1.242 professionals de residències estan aïllats per sospita o confirmació de ser positius de coronavirus.