Societat 06/06/2016

El consell de Barcelona Regional esperarà el veredicte del fiscal per decidir si es querella contra l'antiga cúpula

Una auditoria externa posa sota sospita la gestió de prop de 2 milions d'euros durant el govern de CiU, que considera que el document és "partidista" i defensa la tasca feta

Maria Ortega
3 min
Dos milions sota sospita a Barcelona Regional

BarcelonaEl consell d'administració de l'agència de desenvolupament urbà Barcelona Regional (BR) ha analitzat avui els resultats de l'auditoria externa encarregada pel govern d'Ada Colau per abordar el funcionament d'aquest ens durant el govern de CiU a la ciutat –quan tenia l'extinent d'alcalde Antoni Vives al capdavant. El document posava en dubte que l'agència hagués destinat prop de dos milions d'euros a projectes deficitaris en l'àmbit internacional, que no queda clar que formessin part de les seves competències. El consistori remetrà ara el document a la Fiscalia, que ja té oberta una investigació sobre BR després que, al novembre, el consistori li remetés un informe que apuntava "possibles irregularitats". Colau, de fet, va optar ja a l'estiu per accelerar la presa de possessió al capdavant de l'agència.

Segons ha explicat la tinent d'alcalde de l'àrea urbanística, Janet Sanz, el consell ha decidit esperar el veredicte de la Fiscalia per acordar si pren mesures com querellar-se contra l'antiga cúpula o demanar el rescabalament dels danys causats. La decisió s'ha pres, segons ha dit, per unanimitat. Sanz també ha concretat que ja s'apliquen mesures per treure "qualsevol ombra de sospita" de l'agència pública, com ara reduir la contractació externa o aturar les dues actuacions d'àmbit internacional –les dies al Brasil– que havien heretat. D'altra banda, informarà dijous els grups municipals de l'Ajuntament dels detalls de l'auditoria. També està previst informar-ne l'AMB.

El cap de files de CiU, Xavier Trias, al seu torn, ha definit l'auditoria com un "document de part" i ha acusat el govern de Colau de "voler fer mal" al seu grup. Trias ha defensat la tasca internacional de BR amb l'argument que el que es perseguia era "projectar Barcelona i la seva transformació al món" i ha remarcat que l'ens es va idear l'any 1993. Trias també ha apuntat que es van fer quatre auditories que no van detectar cap irregularitat i s'ha mostrat disposat a col·laborar amb la Fiscalia.

"Demano a Colau que no continuï obsessionada amb el govern anterior", ha sentenciat l'exalcalde, que ha apuntat que el consell d'administració de BR –on hi ha representants de l'Ajuntament i l'AMB, però, també del Port, el Consorci de la Zona Franca i l'Aeroport– no ha permès a l'alcaldessa tirar endavant mesures més contundents –segons fonts coneixedores de la sessió, s'havia plantejat l'opció de facultar la presidenta del consell, Ada Colau, a tirar endavant una querella– i han optat per esperar el veredicte de la Fiscalia. Segons Trias, Colau "volia barrejar decisions polítiques i discussió de gestió".

L'auditoria conclou que, entre els anys 2012 i 2015, aquest ens va obtenir dels projectes executats per l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) uns excedents de 4,2 milions d'euros i que, d'aquests, 2,2 es van reinvertir en altres projectes per a entitats vinculades a aquestes institucions, però prop de dos milions es van destinar a cobrir despeses de projectes definits com a deficitaris i, alguns casos, "clarament antieconòmics" i dels quals no es va donar compte ni el consistori ni a l'AMB. D'aquesta quantitat, 1,2 milions es van destinar a projectes internacionals pels quals BR, segons l'auditoria, "no es troba habilitada estatutàriament", i 807.000 euros més es van invertir per mitjà de la filial Barcelona Strategical and Urban Systems (BSUS), que desenvolupava, de fet, projectes en l'àmbit internacional a països com Rússia o el Brasil. Els auditors posen en dubte que BR tingués capacitat per desenvolupar aquest tipus de projectes i apunten, a més, que la filial contractava treballs sense donar explicacions a l'Ajuntament.

Entre els projectes deficitaris que va tirar endavant BSUS hi ha, per exemple, l'assessorament a l'empresa Alonso Balaguer Arquitectes Associats per a la transformació de la terminal de creuers de Porto Maravilhas, a Rio de Janeiro, que va comportar unes pèrdues de 167.000 euros. O una col·laboració amb l'estudi Bofill Arquitectura a Moscou, que va deixar unes pèrdues de 276.800 euros. Aquesta filial –que tenia com a administrador únic Willy Muller, que era director general de BR-, de fet, es va dissoldre el 2014 i va deixar unes pèrdues per a BR de 940.000 euros.

L'estudi a l'atzar d'algunes de les despeses fetes durant aquella època, evidencia, a més, segons el document, 3.100 euros satisfets sense cap acreditació o estades d'hotel a preus "significatius" (hi ha, per exemple, una estada a Moscou a 879 euros la nit).

L'auditoria també posa de manifest dubtes sobre la contractació per part de BR, entre el 2012 i el 2015, de dues persones en dependència directa de la direcció general de l'agència que, segons el document, "no prestaven efectivament els seus serveis" a l'agència.

stats