Societat 30/06/2018

Una part del Mediterrani, declarada zona protegida per respectar el corredor dels cetacis

El consell de ministres prohibeix les prospeccions petrolieres a la costa catalana i valenciana

Efe
4 min
UN LLOC SEGUR PER A BALENES  Un exemplar de balena mascle neda tranquil·lament a les costes de Colòmbia, en un santuari conegut amb el nom de Bahía Málaga.

MadridDofins, rorquals i catxalots, alguns dels cetacis que habiten al Mediterrani, comptaran amb una àrea marítima protegida de 46.000 quilòmetres quadrats entre Llevant, Catalunya i les Illes Balears en la qual estaran fora de perill de sorolls marins i de noves prospeccions d'explotació petroliera.

El consell de ministres ha aprovat aquest divendres un reial decret, a proposta del ministeri per a la Transició Ecològica, per al qual es declara àrea marina protegida (AMP) el corredor de migració de cetacis del Mediterrani.

També ha aprovat un règim de protecció preventiva per a la seva inclusió a la llista de zones especialment protegides d'importància per al Mediterrani (llista ZEPIM), en el marc del conveni per a la protecció del mar Mediterrani contra la contaminació (Conveni de Barcelona).

L'objectiu és "protegir dels efectes que s'associen al soroll submarí" la gran diversitat d'espècies de cetacis i tortugues marines que fan servir la zona com a pas migratori cap a les seves àrees de cria i alimentació.

Per tant, per garantir la conservació de la fauna marina el decret prohibirà sistemes destinats a la investigació geològica subterrània mitjançant sondes, aire comprimit, explosions controlades o perforació subterrània, a més de qualsevol activitat extractiva d'hidrocarburs, llevat de les relacionades amb permisos d'investigació o explotació en vigor.

"Amb aquesta declaració es posa fi a noves prospeccions i a qualsevol mena d'activitat extractiva d'hidrocarburs, i aquest ministeri revisarà a partir d'ara les que ja estan en vigor", ha apuntat la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera.

Amb aquesta nova àrea, Espanya s'acosta al 13% de les seves aigües marines preservades, per damunt de la meta del 10% fixada per la Convenció de Biodiversitat de l'ONU per al 2020.

Aquest corredor migratori de cetacis s'estén pel nord a l'altura del cap de Creus (Girona) fins al cap de la Nau (Alacant), i per l'est discorre paral·lel a les costes d'Eivissa, Mallorca i Menorca (a uns 13 quilòmetres de distància), mentre que per l'oest corre paral·lel a les costes catalana i valenciana (a uns 38 quilòmetres de distància).

Per a la titular de la cartera, és "una excel·lent notícia" per a la protecció dels nostres mars, de la nostra riquesa marina i, per descomptat, per a la biodiversitat de la zona, perquè "abraça una zona tan gran com l'Aragó".

Segons la seva opinió, "els cetacis necessiten espais on puguin reproduir-se, créixer i desenvolupar una vida adulta en plenes condicions de salut, i aquesta declaració que s'aprova avui permetrà que puguin fer-ho en total llibertat".

Es tracta "d'una primera mesura dins del paquet d'assumptes que aquest ministeri considera fonamental en l'àmbit de la protecció del mar i de la biodiversitat marina", ha subratllat.

Aquestes aigües, de gran valor ecològic, són zona de pas migratori per al rorqual comú –cap a les seves àrees de cria i alimentació al nord del Mediterrani– i zona d'alimentació per a una gran diversitat de cetacis (rorqual comú, catxalot, dofí mular, dofí llistat, dofí comú, el calderó gris i el comú i el zifio de Cuvier), per a la tortuga babaua i per a diverses aus.

Totes les espècies de cetacis i tortugues marines que utilitzen aquest corredor estan incloses en el llistat d'espècies silvestres en règim de protecció especial; a més a més, el rorqual comú, el catxalot comú, el calderó comú, els dofins mular i comú i la tortuga babaua estan catalogats com a "vulnerables" dins del Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades.

Aquestes mesures es mantindran fins a l'aprovació del pla de gestió, per a l'elaboració del qual s'obre un termini màxim de tres anys des del moment en què aquest espai marí sigui inclòs a la llista ZEPIM.

Els grups ecologistes han "celebrat" l'obtenció de la forma jurídica per a aquest enclavament marí per la importància que suposa per a les minvades poblacions de dofins, balenes i de tota la fauna que els acompanya.

Greenpeace ha recalcat "la gran notícia que suposa l'aprovació d'aquest decret", encara que ha arribat "molt endarrerit" malgrat comptar amb tota una ciència molt sòlida al darrere.

Marta Correas, científica marina d'Oceana, l'ha definit com un "pas molt important i un argument més de pes" per lluitar contra les prospeccions petrolíferes, encara que el govern no ha de quedar-se només aquí.

Per a Juan Carlos del Olmo, secretari general de WWF, la creació del corredor és una gran notícia per a les balenes i dofins, però ara queda fer-ho realitat eliminant amenaces com les prospeccions de petroli i regulant l'intens trànsit marítim.

Segons el seu parer, "Espanya ha fet un salt important en la protecció del medi marí, però demanem que la superfície d'àrees marines protegides abasti, almenys, el 20% de les nostres aigües".

stats