Societat 28/04/2016

Demanen 7 anys de presó a un excàrrec de l'ACA per cobrar suborns

La fiscalia l'acusa d'afavorir al propietari de La Clau d'Or, Luis Marsá, i a un altre empresari en un projecte a Montcada i Reixac a canvi de diners

Montse Riart
2 min
El manifest dels jutges defensa la legitimitat internacional de la consulta

BarcelonaLa fiscalia demana 7 anys de presó i 16 d'inhabilitació per un excàrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua (l'ACA) ja jubilat, Xavier Latorre, per haver cobrat diners de dos empresaris a canvi d'afavorir-los en un projecte a Montcada i Reixac. Assegura que l'amo de la immobiliària La Clau d'Or, Luís Marsá, i un altre empresari li haurien pagat gairebé 185.000 euros i vol que els retorni.

En el seu escrit d'acusació, el fiscal Emilio Sánchez Ulled, assegura que entre 2009 i 2011, el funcionari es va aprofitar del seu càrrec com a cap de la Unitat de Gestió del Domini Públic Hidràulic Tordera Besós de l'ACA i, "abusant" de les funcions públiques que tenia per "atorgar autoritzacions d'obres" i "emetre informes", va beneficiar aquests constructors.

Els diners no els ingressava directament el funcionari, sinó que els cobrava a través de diverses empreses que eren "propietat dels seus fills" i que van facturar "treballs de consultoria" falsos, que només servien per "disfressar" diu el fiscal, les comissions.

Un dels projectes sota sospita és la intervenció en el torrent de Can Rocamora (Mas Rampinyó) de Montcada i Reixac. Segons el fiscal, mentre es tramitava aquest projecte, les empreses dels fills del funcionari públic van facturar 184.727 euros a les empreses dels dos empresaris acusats. Les factures coincidixen amb l'adjudicació de les obres i s'allarguen, diu la fiscalia, just fins que s'acaben: "Una vegada finalitzat el projecte, els administradors de les empreses van donar per acabat el contracte de consultoria".

El fiscal acusa l'excàrrec de l'ACA de suborn, prevaricació i falsetat documental. Per l'amo de La Clau d'Or i per l'altre empresari acusat reclama 7 anys de presó i també vol que s'assegui al banc dels acusats la filla del funcionari per haver participat en els pagaments irregulars.

stats