Societat 20/09/2016

“Vaig trobar el meu pare estirat al llit i cobert de vidres”

Els veïns de dos blocs de Premià no saben quan hi podran tornar

Elisabet González Pellicer
3 min
“Vaig trobar el meu pare estirat al llit i cobert de vidres”

Premià de MarQui passa per davant del número 196-198 de la Gran Via de Lluís Companys de Premià de Mar para a tafanejar. Un grupet comenta que tot i que viuen a l’altra punta del poble van sentir una deflagració molt forta. Tothom en parla. Alguns veïns del bloc més afectat pregunten a la policia si poden entrar a casa a agafar algunes pertinences i els diuen que haurà de ser després que determinin si és segur entrar-hi. Una dona gran, molt afectada, camina mirant-se l’edifici i no deixa de lamentar-se: “El nostre pis és el que ha quedat pitjor, no tinc res”, murmura, i es pregunta si quan la deixin passar a casa trobarà el seu gat amb vida.

L’estructura de l’edifici, segons va explicar el cap de guàrdia dels Bombers, Guillem Recio, ha quedat en una situació “molt precària” i els veïns no hi podran tornar durant “força temps”. De fet, tot i que no sembla que finalment hagi de passar, no es descarta l’enderroc. El mal estat de l’estructura també ha passat factura a un altre bloc del carrer Elisenda Montcada, que comparteix pati interior amb l’afectat. Els bombers van decidir ahir desallotjar una quarantena de veïns d’aquest immoble –situat al número 39– després de reunir-se amb l’enginyer municipal que el va revisar. Tampoc van deixar tornar a casa els inquilins de les primeres portes del bloc veí. Jacobo González és un dels veïns finalment desallotjats. Quan hi va haver l’explosió estava dormint i es va aixecar de sobte pensant que havia sigut un atemptat. Un cop dret va veure que tot era “un mar de vidres”: les ones expansives havien trencat totes les finestres i va dirigir-se a l’habitació on dormia el seu pare. Se’l va trobar al llit cobert de vidres. “Per sort va poder sortir sense ajuda i només té un tall superficial a la cama”. El pis de Javier Cámara va quedar menys perjudicat, però tot i així diverses parets han quedat bombades cap endins. Diumenge van poder dormir a casa, però ahir els bombers els ho van prohibir. “La majoria de gent s’ha quedat sense pis, tan sols té un grapat de mobles i vidres escampats per terra”, explicava.

Les asseguradores i empreses d’obres ja comencen a treballar en el desenrunament i la reparació. Calculen que es trigaran almenys dues setmanes abans que els pisos veïns al bloc de l’explosió siguin habitables. Per a alguns, és massa temps. Marta Burjats busca “desesperada” un nou local per a la seva acadèmia de ball, que va quedar mig destrossada. Per sort, diumenge era, buida però ara “és quan s’hi apunta la gent”.

Investigació difícil

Un dels murs de càrrega de l’edifici està greument afectat, i això ha fet que ni els Mossos d’Esquadra ni els tècnics de Gas Natural hi hagin pogut accedir per aprofundir en la investigació. L’única cosa que queda clara és que va ser una explosió de gas, però totes les hipòtesis continuen obertes, des d’un accident fins a una acció provocada. Fonts pròximes a la investigació destaquen que el mal estat de les estructures farà difícil comprovar-ho. La companyia remarca que tots els veïns estaven abonats i que van superar l’última revisió al desembre. Els afectats han pogut rebre atenció psicològica, jurídica i social, i ahir se’ls va explicar que alguns podrien entrar a casa amb els bombers per agafar objectes personals. Però encara no saben si podran tornar a casa. La primera nit la majoria van dormir en cases de familiars o amics i només dos ho van fer a l’alberg que s’ha habilitat al Masnou, però és possible que de cara als pròxims dies hi dormi més gent. Ara per ara quatre persones continuen hospitalitzades, tres, en estat greu, i una, lleu. Ahir al vespre es va fer un minut de silenci davant l’Ajuntament com a mostra de condol per la víctima mortal.

stats