Publicitat
Publicitat

La desaparició de les abelles amenaça el 70% dels cultius de consum humà

La producció de kiwis, carbasses, melons, síndries, pomes, préssecs o ametlles podria caure fins a un 90%, o inclús desaparèixer, segons Greenpeace

Gairebé tres quartes parts dels cultius de consum humà a Espanya pengen d'un fil a causa del declivi de la població d'abelles i d'altres pol·linitzadors, segons un estudi de Greenpeace presentat aquest dijous a Barcelona.

Kiwis, carbasses, melons, síndries, pomes, préssecs o ametlles són alguns dels cultius que més depenen de la pol·linització d'aquests insectes i per aquest motiu, els ecologistes alerten que, en alguns casos, la seva producció podria caure fins a un 90%, i inclús, desaparèixer. 

El sector dels apicultors denuncia que la mortalitat d'abelles se situa entre el 20 i el 40% en el conjunt d'Espanya i, en el cas de Galícia, el 56% de les colònies d'abelles han desaparegut des de l'any 2000.

La mortalitat de la població d'abelles s'explica principalment per l'ús de 319 insecticides i per l'aparició de la vespa asiàtica. Greenpeace demana la prohibició d'aquests productes químics nocius per a les abelles abans del 2017, l'ús dels quals va augmentar en un 56% entre 1990 i 2010.

El sector econòmic espanyol podria veure's amenaçat, ja que la pol·linització factura més de 2,400 milions d'euros anuals, segons Greenpeace.

Més continguts de