Societat 28/06/2019

Detingudes set persones d’un grup antiindependentista per fer actes vandàlics davant de cases de Mossos i alcaldes

Són del col·lectiu Justicieros Nocturnos, que vol la “neteja de la propaganda independentista”

Acn
2 min
Detingudes set persones d’un grup anti independentista per fer actes vandàlics davant de cases de Mossos i alcaldes

BarcelonaEls Mossos d’Esquadra han detingut set persones del col·lectiu anomenat Justicieros Nocturnos, que a les xarxes socials defensa la “neteja de la propaganda independentista”, per haver protagonitzat actes vandàlics davant de domicilis particulars d’agents del cos i d’alcaldes, així com de seus d’institucions públiques.

Segons fonts de l’ACN, quatre de les detencions han sigut a Mataró, una a Sant Celoni i dues a Barcelona. Es tracta de sis homes i una dona, als quals s'investiga per presumptes delictes relacionats amb l’exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques.

Els fets van començar a circular a mitjans de desembre passat, quan l'aleshores alcalde de Vilassar de Dalt, Xavier Godàs, va denunciar a través de Twitter que uns desconeguts havien “assenyalat” casa seva amb llaços grocs i havien posat un vàter en què es podia llegir “1 d'Octubre” i “Bon Nadal, Xavi”.

Dies més tard va ser l’alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora, el que també va denunciar que s’havia trobat llaços grocs, banderes estelades arrencades i una tassa de vàter davant la botiga-celler que regenta al municipi.

Davant de tots aquests incidents, el maig passat Joan Mora, Xavier Godàs i els alcaldes d'Arenys de Mar, Annabel Moreno, i Vilassar de Mar, Damià del Clot, tots ells d'ERC, van decidir presentar una denúncia conjunta per "l'assetjament constant" que patien per part de "grups violents d'extrema dreta". Una situació que, asseguraven, es repetia des del referèndum de l'1-O i s'havia intensificat en els últims mesos amb assetjaments directes. Per això els alcaldes havien decidit actuar conjuntament després que les denúncies individualitzades s’haguessin arxivat.

A part dels incidents del Maresme, els Mossos d’Esquadra també investiguen la relació dels set detinguts aquest divendres amb un acte vandàlic similar que va passar a finals de gener al costat de l’Ajuntament de Vallgorguina (Vallès Oriental), a l’entrada d’una associació. Allà també va aparèixer un vàter ple de llaços grocs i els vàndals van retirar una pancarta de suport als presos independentistes.

stats