Societat 16/10/2015

Torna el Dia Sense Cotxes a Barcelona, 12 anys després

El mapa dels 11 carrers de Barcelona que estaran tallats per conscienciar sobre la importància de la mobilitat sostenible

Núria Martínez
3 min
Les activitats del Dia Sense Cotxes a Barcelona

BarcelonaDotze anys sense el Dia Sense Cotxes. Barcelona reviu aquest dissabte el seu dia sense vehicles després que l’última edició, l’any 2003, fracassés estrepitosament: es va registrar una reducció de trànsit de tan sols un 3%. A partir d’aquell dia –en què fins i tot el llavors alcalde Joan Clos va acudir a una entrevista a la ràdio en cotxe– es va decidir apostar per altres activitats en el marc de la Setmana de la Mobilitat i abandonar aquesta jornada. Com a mostra d'intencions i per marcar el perfil del govern, Colau ha recuperat el Dia Sense Cotxes tallant 11 carrers de Barcelona, on s'han programat més d’un centenar d'activitats alternatives. En aquest sentit, l'alcaldessa busca que es “visualitzin els possibles canvis d'ús que es podrien fer de l'espai públic” i fomentar una "ciutat més verda".

El Dia Sense Cotxes consisteix en deu talls de trànsit als deu districtes i un tall de ciutat. Aquest –el més gran– serà a l'avinguda Diagonal entre la plaça Joan Carles I i la plaça Mossèn Jacint Verdaguer: es tallarà el tronc central de la via i es deixaran els laterals per al pas del transport públic i els veïns. En un dia festiu, al tram de la Diagonal entre el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan –comptant només el tronc central–, hi passen al voltant de 18.200 vehicles, i en un dia laborable, 22.200. Pel que fa a les restriccions del transport públic al tram tallat de la Diagonal, els autobusos de TMB de les línies 6, 33, 34 i H8 circularan en els dos sentits pels laterals i es traslladaran les parades del tronc central.

Els talls de trànsit –tant el de ciutat com el de cada districte– tindran lloc de 9 a 20.30 hores, i les activitats programades es faran entre les 10 i les 20 hores. Pel que fa al partit del Barça de dissabte a les 20.30 hores, el gerent de mobilitat, Manuel Valdés, assegura que no es veurà afectat, perquè el tall està "molt allunyat" del Camp Nou.

Activitats alternatives als carrers

Per compensar les afectacions de la mobilitat privada, es reforçarà la xarxa de metro amb més trens a les línies convencionals –de la 1 a la 5–. Pel que fa als autobusos, hi haurà 23 línies de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) que es veuran afectades per desviaments o modificacions a les parades on hi hagi talls de trànsit. Els Ferrocarrils de la Generalitat (FCG) i Rodalies Renfe donaran el servei habitual d'un dissabte. El Dia Sense Cotxes també comportarà la prohibició d'estacionaments en alguns carrers de la ciutat: trams de l'avinguda de Madrid, Berlín, Consell de Cent o passeig Maragall seran alguns dels afectats. A tots els espais on estigui restringit el trànsit, el ciutadà hi trobarà diferents tipus d'activitats lúdiques. Bàsicament hi haurà camps de futbol i de bàsquet, espais per fer pícnic, espais de lectura, batucades, gegants, punts de poesia i jocs infantils.

"Volem que els ciutadans puguin gaudir d’una jornada lúdica, però que alhora rebin informació sobre la importància d’una mobilitat sostenible a la ciutat", assegura la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal. Per aquest motiu, a part de les activitats, a cada carrer tallat també hi haurà un punt d’informació sobre el Dia Sense Cotxes i una instal·lació artística amb un vehicle en desús.

A Catalunya, la primera jornada sense cotxes es va celebrar el 29 d’abril del 1999. A la capital catalana un 23% dels usuaris habituals del cotxe van deixar-lo a casa. En l'última edició –el 2003–, l’èxit es va reduir un 20%: només un 3% van prescindir del cotxe. Aquest dissabte es veurà si, 12 anys després –i sent un dissabte–, el Dia Sense Cotxes torna a comptar amb la complicitat dels barcelonins.

Quins canvis hi haurà el Dia Sense Cotxes?

  1. Afectacions d'autobusos: Hi ha 23 línies d’autobús afectades per modificacions a les parades situades on hi ha talls de trànsit.
  2. Reforç a les línies de metro: Totes les línies de metro convencionals –de la 1 a la 5– es reforçaran per compensar les afectacions de trànsit.
  3. Ferrocarrils i Rodalies, com cada dissabte: Ferrocarrils i Rodalies no reforçaran el servei i oferiran el mateix de cada dissabte.
  4. Prohibició d'estacionament: En alguns trams de l'avinguda de Madrid, del carrer Berlín i de Consell de Cent, entre altres, no s'hi podrà aparcar.
stats