Societat 22/09/2016

Dia Sense Cotxes a Barcelona: 56 carrers tallats i un 6,1% menys de trànsit

El metro registra un increment del 5% dels usuaris i els desplaçaments en vehicle privat disminueixen en uns 125.000

Ara
8 min

BarcelonaEl Dia Sense Cotxes ha posat a prova aquest dijous la mobilitat barcelonina i ha superat sense incidències les hores punta del dia. La iniciativa, que torna a celebrar-se en dia laborable després de 13 anys -el govern de Colau la va recuperar l'any passat però es va fer en dissabte-, comporta el tall d'un total de 56 carrers (54 vies secundàries o terciàries i els carrers Gran de Gràcia i Via Laietana). El trànsit privat va disminuir un 6,1% -l'equivalent a uns 125.000 desplaçaments menys en vehicle privat-, tant a les entrades com al centre de la capital catalana. Així mateix, el metro va augmentar un 5% el número de passatgers, mentre que els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya van veure un creixement del 4,9% dels usuaris.

"Ens hem demostrat que com a ciutat, si ens ho plantegem, podem disminuir la presència del cotxe", va assegurar l'alcaldessa Ada Colau com a balanç de la jornada. La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, i l'intendent portaveu de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, han agraït la col·laboració ciutadana per haver fet cas al consistori i haver anticipat els desplaçaments per fer-los amb transport públic, a peu o en bicicleta. Vidal ha remarcat, en una primera valoració davant la premsa, que el bon funcionament del dia fa al govern municipal "intentar ser més ambiciós en les polítiques de mobilitat sostenible". "No és un caprici, és per salut", ha conclòs.

Reyner ha explicat que la ciutadania ha fet cas a les autoritats i ha anticipat els seus desplaçaments. Així, tot i la reducció de trànsit, s'ha vist un petit augment a la Ronda a primera hora, abans de l'habitual, mentre que després la situació s'ha normalitzat més ràpid. Al centre de la ciutat només hi ha hagut problemes a prop de plaça Espanya, a causa d'un accident a la Gran Via.

El 2003, l'últim any que es va celebrar el Dia Sense Cotxe en dia laborable -quan fins i tot el llavors alcalde Joan Clos va anar en cotxe a una entrevista- la reducció del trànsit va ser d'un 3% i la iniciativa es va considerar un fracàs que calia repensar.

Avui les entrades a la ciutat s'han produït amb normalitat, encara que segons el centre de coordinació de trànsit de la ciutat, els vehicles han accedit a la capital catalana en una hora més primerenca de l'habitual. Segons la Guàrdia Urbana, la densitat de trànsit a les 10 del matí era l'habitual de cada dia.

Colau, va llançar ahir un missatge tranquil·litzador als que pronosticaven el caos circulatori. "La idea és que la gent pugui gaudir de l'espai públic", va defensar després d'indicar que la majoria de talls són en vies terciàries i que, per tant, no s'espera que hi hagi col·lapse. I que vies com Gran de Gràcia ja s'han tallat en més ocasions i "no ha sigut la fi del món". L'alcaldessa ha agraït avui -ha anat a peu a la feina-, a través de Twitter, "l'esforç" de tots els que avui han deixat el cotxe a casa.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, també ha volgut donar exemple i s'ha traslladat des de Girona fins a Barcelona en cotxe elèctric. L'Audi que fa servir normalment, justament ahir va quedar inservible després que una roda de camió impactés contra el vehicle.

A les vuit del matí, per exemple, ha engegat un dels talls grans de la jornada: el de la Via Laietana, que ha restringit la circulació en sentit ascendent. A primera hora, però, eren poques les bicicletes que sabien que avui poden fer ús del carril central: només els ciclistes que preguntaven o ja sabien amb antelació quina era la configuració prevista baixaven pel mig de la via.

Dia Sense Cotxes

Durant el Dia Sense Cotxes, el carrer s'omplirà de propostes per a tots els gustos: es faran activitats escolars i dels casals al carrer, s’instal·laran zones de biblioteca i de ludoteca, hi haurà espais de lectura, tallers de swing, patis oberts, zumba, cursos de cuina i tallers de circ o de surf al carrer, entre d'altres, i que impulsaran les entitats i associacions dels diferents barris de Barcelona. L'escola Maria Auxiliadora, per exemple, ha tallat el carrer Calàbria entre la Gran Via i el carrer Sepúlveda per fer-hi classe.

Un total de 128 auxiliars participen en l'organització de les activitats programades als carrers tallats a la circulació, on més de 4.000 alumnes d'una quinzena d'escoles faran activitats al llarg de tota la jornada.

Crítiques de l'oposició

El portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, ha titllat de "petit" l'impacte que ha tingut el Dia Sense Cotxes. Hi veu una bona mesura pedagògica, però recrimina al govern que no hagi triat bé el dia tenint en compte l'impacte negatiu que, diu, poden tenir els talls per a sectors com el comerç. "Cal que siguin mesures amables, que la gent pugui entendre", ha demanat Forn a l'hora de fer pedagogia sobre els canvis d'hàbit en mobilitat.I ha demanat, també, valentia per aplicar mesures que sí que suposaran canvis com el desplegament de la nova xarxa de bus.

Des de C's, la diputada al Parlament Marina Bravo ha considerat que "dificultar el trànsit" a Barcelona no és el que ajudarà a fer que els ciutadans passin del vehicle privat al transport públic, sinó que el que cal, ha dir, és un servei "de qualitat i fiable" i millorar les ofertes i tarifes.

Vius a Barcelona? Aquests són els efectes de l'aire que respires en la teva salutSegons l'Ajuntament, els talls es fan en "carrers secundaris i d'àmbit local" en tots els districtes. A banda, es fan dues restriccions de trànsit en vies principals de la ciutat, on es redueixen o tallen carrils per prioritzar el transport públic entre les 8 i les 21 hores. Seran aquestes:

 • Via Laietana

Carril bici bidireccional al centre de la calçada, amb el trànsit eliminat de pujada i el carril esquerre de baixada. La pujada serà exclusiva per al bus i els taxis.

 • Gran de Gràcia

Circulació exclusiva bus, taxis, bici i veïns a partir de les 11 hores. En aquest cas, el tall s’iniciarà més tard per no interrompre les operacions de càrrega i descàrrega en aquest àmbit.

La resta de carrers tallats al trànsit i les seves activitats, barri per barri, es poden consultar en aquest enllaç.

De cara al Dia Sense Cotxes, l’Ajuntament de Barcelona fa les recomanacions següents:

 • En la mesura que sigui possible, aquell dia no s'ha de fer servir el vehicle privat.
 • Cal fer els desplaçaments a peu, en bicicleta o en transport públic.
 • És important planificar els desplaçaments i anticipar al màxim l’hora d’arribada als punts de destinació, especialment aquelles persones que viuen fora de l’àrea metropolitana.
El tall a la Via Laietana /PERE TORDERA

Dotze anys sense Dia Sense Cotxes

L'any passat, el Govern de Colau va recuperar el Dia Sense Cotxes després que l’última edició, l’any 2003, fracassés estrepitosament: es va registrar una reducció de trànsit de tan sols un 3%. A partir d’aquell dia –en què fins i tot el llavors alcalde Joan Clos va acudir a una entrevista a la ràdio en cotxe– es va decidir apostar per altres activitats en el marc de la Setmana de la Mobilitat i abandonar aquesta jornada.

Com a mostra d'intencions i per marcar el perfil del govern, Colau va recuperar l'any passat el Dia Sense Cotxes i va tallar 11 carrers de Barcelona, on van programar-se més d’un centenar d'activitats alternatives. En aquest sentit, l'alcaldessa busca que es "visualitzin els possibles canvis d'ús que es podrien fer de l'espai públic" i fomentar una "ciutat més verda".

Els trams dels carrers que estaran tallats al trànsit

Ciutat Vella

Passeig Marítim (des de l’inici del passeig fins al final de l’Escola Mediterrània). Horari del tall: de 17.00 h a 21.00 h

Eixample

 • Mallorca entre Urgell i Borrell. Horari del tall: de 08.00 h a 13.00 h
 • Rambla de Catalunya entre València i Mallorca. Horari del tall: De 09.00 h a 14.00 h
 • Villarroel entre Diputació i Consell de Cent. Horari del tall: de 14.00 h a 18.00 h
 • Girona entre Diputació i Consell de Cent. Horari del tall: de 09.00 h a 21.00 h
 • Marquès de Campo Sagrado entre Compte Borrell i Viladomat. Els cotxes podran baixar per Viladomat i incorporar-se al Paral·lel. Horari del tall: de 15.30 h a 20.30 h
 • Provença entre Padilla i Lepant (davant l'entrada del centre). Horari del tall: de 15.30 h a 20.30 h
 • Plaça de Fort Pienc. Horari del tall: de 17.00 h a 19.00 h
 • Consell de Cent entre Calàbria i Viladomat. Horari del tall: de 00.00 h a 24.00 h
 • Cruïlla Viladomat - Consell de Cent. Horari del tall: de 8 a 18 h

Sants-Montjuïc

 • Polvorí des de l’entrada/baixada Escola Pau Vila fins la Rotonda de l’Escalada Foixarda. Horari del tall: de 16.30 h a 20.30 h
 • Amnistia internacional entre la biblioteca i el CAP. Horari del tall: de 17.30 h a 20.30 h

Les Corts

 • Comtes de Bell-Lloc entre Novell i Evarist Arnús. Horari del tall: de 09.00 h a 12.00 h
 • Fígols entre els carrers Lluçà i Poble de Lillet. Horari del tall: De 11.00 h a 19.00 h
 • Guitard entre Marquès de Sentmenat i el Novell. Horari del tall: de 16.00 h a 20.00 h
 • Plaça Mossèn Josep Pedragosa i Conxita Supervia. Horari del tall: de 16.00 h a 20.00 h
 • Benavent, entre Travessera de les Corts i Felipe de Paz. Horari del tall: de 16.30 h a 21.30 h
 • Plaça de Pedralbes. Horari del tall: de 17.00 h a 22.00 h
 • Dolors Masferrer. Horari del tall: de 19.00 h a 24.00 h
 • Vallespir entre Travessera de les Corts i Can Bruixa. Horari del tall: de 16.00 h a 20.00 h

Sarrià- Sant Gervasi

 • Madrazo entre Muntaner i Santaló. Horari del tall: de 08.00 h a 14.30 h
 • Domínguez i Miralles, el tram de carrer que dóna a Poeta Foix, just el tram on es troba l’Orlandai. Horari del tall: de 10.00 h a 14.00 h
 • Reus entre Muntaner i Sant Gervasi de Cassoles. Horari del tall: de 16.00 h a 20.00 h
 • Passeig de Santa Eulàlia (entre Can Caralleu i Vidal i Quadras). Horari: de 10.00 h a 13:00 h. Horari del tall: de 9.00 h a 14.00 h

Hi haurà altres talls en altres carrers encara per determinar.

Gràcia

 • Montseny n. 2 al 39, des de Gran de Gràcia a Sant Joaquim amb Ros d'Olano. Horari del tall: de 08.00 h a 14.00 h
 • Cardener entre Sors i Escorial. Horari del tall: De 09.00 h a 13.00 h
 • Trams propers al carrer Trilla: Santa Àgata des de Torrent de l'Olla fins a Gran de Gràcia i Gran de Gràcia fins a la plaça Trilla. Horari del tall: de 10.00 h a 13.00 h
 • Bailén entre Travessera de Gràcia i Sant Antoni Maria Claret. Horari del tall: de 15.00 h a 20.00 h
 • Cruïlla de Torrent de l'Olla amb Travessera de Gràcia. Horari del tall: de 15.00 h a 22.00 h
 • Betlem entre Pérez Galdos i Gran de Gràcia. Horari del tall: de 9.00 h a 15.00 h

Horta-Guinardó

 • Doctor Valls i Oblit, entre Doctor Valls i Passatge de Llívia. Teodoro Llorente entre Passatge Llívia i Garrotxa. Horari del tall: de 7.00 h a 13.00 h
 • Arenys entre Rosell i Fastenrath. Horari del tall: de 09.00 h a 21.00 h
 • Passeig de la Font d'en Fargues entre Pedrell i Montserrat de Casanovas. Horari del tall: de 16.00 h a 22.00 h
 • Feliu i Codina entre Eduardo Toda fins a Chapí. Horari del tall: de 17.00 h a 21.00 h
 • Fulton. Horari del tall: de 8.00 h a 21.00 h

Nou Barris

 • Part externa per a vianants de la biblioteca. No és cap carrer transitable per a cotxes. Horari del tall: de 17.30 h a 20.30 h

Sant Andreu

 • Gran de Sant Andreu de Malats a Rubén Darío. Horari del tall: De 8.00 h a 21.00 h

Sant Martí

 • Perú, entre Bilbao i Sant Joan de Malta. Horari del tall: de 08.00 a 13.00 h
 • Av. Meridiana entre Corunya i Aragó (de baixada). Horari del tall: de 17.00 h a 21.00 h. Organitza: CEM Vintró + CEM Verneda
stats