Societat 28/08/2014

El nombre d'infectats per l'Ebola a l'Àfrica Occidental podria arribar als 20.000, segons l'OMS

Fins ara s'han registrat 3.069 casos i 1.552 morts pel virus a Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i Nigèria

Efe
3 min
Dos infermers acompanyen un home infectat per Ebola cap a l’hospital de la capital de Libèria, Monrovia, per ser tractat. Oficialment ja han mort més de 1.500 persones per aquest virus des de l’abril a l’Àfrica occidental .

Ginebra / LagosEl nombre d'infectats pel virus de l'Ebola a l'Àfrica Occidental podria arribar als 20.000, segons ha advertit aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que estima que la xifra de casos reals pot ser en l'actualitat fins a quatre vegades superior a la coneguda oficialment. Aquesta és una de les principals conclusions a les què ha arribat l'OMS en la seva nova avaluació sobre l'epidèmia, en la qual s'inclouen suggeriments i directrius sobre el que cal fer per contenir-la i per evitar que s'expandeixi a altres zones.

Fins ara, l'OMS ha registrat 3.069 casos d'Ebola a l'Àfrica Occidental (Guinea Conakry, Libèria, Sierra Leone i, en menor mesura, Nigèria), dels quals 1.552 han mort. L'agència sanitària de les Nacions Unides considera que les accions prioritàries a dur a terme en els països més afectats són el reforç dels laboratoris i del personal especialitzat, i de la capacitat de resposta ràpida "en una situació crítica", especifica el text.

"Algunes àrees requereixen una acció urgent particular, com l'entrenament del control d'infeccions". El primer objectiu fixat en l'avaluació és aconseguir una cobertura nacional total de les accions de resposta a l'epidèmia dels països on existeix intensa transmissió. El segon objectiu és assegurar que hi ha una ràpida resposta d'emergències en els països que detectin per primera vegada casos o que tinguin una transmissió localitzada. El tercer és aconseguir que els països que no han registrat casos però que són fronterers a les nacions afectades, o estan situats a la regió, estiguin preparats per oferir una resposta adequada en cas de detectar contagis.

Aquesta avaluació també estima que un nombre indeterminat de països de l'Àfrica Occidental que fins ara no s'han registrat casos d'Ebola en podrien detectar a causa de l'actual epidèmia. No obstant això, l'OMS assumeix que si s'apliquen els programes d'emergència correctes, aquests nous països podrien contenir els contagis en un període de vuit setmanes.

Per poder posar en marxa els plans de contingència necessaris per contenir els contagis l'OMS estima que es necessiten en els pròxims sis mesos 490 milions de dòlars. Aquest pressupost no inclou la resta de diners necessaris per mantenir els serveis essencials en els països més afectats (Guinea, Libèria i Sierra Leone), ni els costos per recuperar els danyats serveis sanitaris d'aquests països, especifica l'organització.

Primera mort a Nigèria fora de Lagos

Un metge ha mort aquest dijous a causa del virus de l'Ebola a la ciutat de Port Harcourt, el que el converteix en la primera víctima mortal registrada fora de Lagos, on han mort cinc persones a causa de la malaltia, tal i com han informat les autoritats nigerianes. La víctima va tenir contacte amb el nigerià que treballava a la Comunitat Econòmica d'Estats d'Àfrica Occidental (ECOWAS) i que va morir després de mantenir contacte amb Patrick Sawyer, la primera víctima mortal del virus en territori nigerià.

Port Harcourt, la capital de l'Estat de Rivers, és una ciutat petrolífera situada al sud de Nigèria, el país més poblat d'Àfrica. La propagació de la malaltia més enllà de Lagos suposa un retrocés en els esforços per combatre el virus a Nigèria, on l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assenyalar recentment que la transmissió del virus estava continguda.

Fins a aquest moment tots les persones que han mort a Nigèria a causa del virus, van tenir contacte amb Sawyer, que va morir a Lagos a finals de juliol després de viatjar a Nigèria des de Libèria. Dins dels seus esforços per contenir l'epidèmia, que ja ha causat la mort de més de 1.550 persones a l'Àfrica Occidental, el Govern nigerià ha ajornat fins al 13 d'octubre el començament del curs escolar.

stats