SOCIETAT
Societat 16/12/2011

El jutge multa el diputat d'ICV Salvador Milà per no declarar sobre el 15-J

Considera que no va manifestar "causa justa que li impedís la seva assistència" i l'insta a presentar-se a la seu de l'Audiència Nacional a Madrid el 23 de desembre amb l'advertència que, si no ho fa, podria ser detingut

Efe
2 min

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco, que investiga l'assetjament a diputats del Parlament, ha multat amb 200 euros el diputat d'ICV Salvador Milà per no acudir a declarar com a testimoni i amenaça de detenir-lo si no compareix davant seu el 23 de desembre que ve.

En una providència, Velasco ha imposat una multa al diputat per no assistir a la compareixença de dimecres passat, quan es va desplaçar a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per prendre declaració a deu diputats testimonis del bloqueig al Parlament del passat 15 de juny en una protesta d'"indignats".

Velasco ha imposat aquesta sanció al diputat per no acudir a la citació ni manifestar "causa justa que li impedís la seva assistència" i l'insta a presentar-se a la seu de l'Audiència Nacional a Madrid el 23 de desembre que ve, amb l'advertència que, si no ho fa, podria ser detingut.

Dimecres passat, els diputats d'ICV Salvador Milà i Joan Boada, els dos testimonis en la causa oberta per l'Audiència Nacional, van anunciar en roda de premsa que no acudirien a declarar davant del jutge per no col·laborar en un procés que consideren polític i perquè no se senten perjudicats pels fets.

Boada s'havia excusat prèviament al jutge adduint que tenia una compareixença parlamentària que li impedia acudir a la citació, una dispensa que va ser acceptada pel magistrat.

Tot i això, en la providència, el jutge requereix a Boada que li assenyali cinc dies entre els mesos de desembre i gener "en què la seva agenda li permeti assistir a prestar declaració" per citar-lo a declarar a Madrid, també amb l'advertència que està obligat legalment a fer-ho en ser testimoni de la causa.

Els dos diputats d'ICV hauran d'acudir a declarar a la seu madrilenya de l'Audiència Nacional, després de deslliurar-se del compromís de fer-ho dimecres passat, juntament a la resta de diputats citats al Palau de Justícia de Barcelona que els Mossos d'Esquadra van blindar davant una concentració d'"indignats" que, sota el lema "Aturem l'Audiència", temien que es convertís en un altre 15-J.

En la providència, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional reclama també a la diputada de CiU Annabel Marcos que aporti documentació mèdica i proves d'electrocardiogrames que acreditin els trastorns físics que li va provocar haver estat assetjada pels manifestants del 15-J.

El jutjat sol·licita així mateix a la diputada que lliuri documentació sobre el tractament d'ansiolítics que, segons que va relatar ella mateixa en la seva declaració com a testimoni, va haver de rebre després que dues persones la intimidessin quan intentava entrar al Parlament, una d'elles un càmera de televisió que figura entre la vintena d'imputats en la causa.

Els diputats del Parlament van relatar dimecres davant del jutge que es van sentir intimidats i coaccionats com a representants d'aquesta institució pels "indignats" que van bloquejar els accessos a la cambra el 15-J, en una protesta convocada per impedir el debat d'uns pressupostos que obrien la porta a les retallades

stats