Societat 08/09/2020

Investigaran durant dos cursos com evoluciona la pandèmia en 50 escoles i instituts

El projecte Escoles Sentinella ha de servir per corregir les mesures sanitàries als centres

Laia Vicens
2 min
Nacions Unides ha advertit de l'impacte de la crisi sanitària en els menors

BarcelonaUna cinquantena d'escoles i instituts catalans s'analitzaran amb lupa durant dos cursos per saber com hi evoluciona la pandèmia i, a partir de les dades que se n'extreguin, donar la millor resposta al covid-19 des dels centres educatius. "Serà una auditoria constant per veure si les mesures sanitàries que apliquem als centres són les millors, les hem de flexibilitzar o hem de ser més rígids", ha explicat el director general de recerca i innovació en Salut, Robert Fabregat. El projecte, que s'anomena Escoles Sentinella, triarà 50 centres "representatius" del país que comptin amb el compromís i la voluntarietat de les direccions escolars.

En aquests centres es faran tota mena de proves (PCR, automostreig i proves ràpides) a alumnes i docents tant a l'inici de curs com també al llarg dels mesos, per fer un seguiment de casos individuals i de contactes estrets. A més, es passaran enquestes una vegada al trimestre per saber l'actitud i la conducta de la comunitat educativa envers el virus, amb l'objectiu de preparar un informe cada sis mesos i "anar adaptant" les mesures que calgui segons la situació epidemiològica. Gràcies a la informació que se n'extregui, que es podrà "extrapolar" al conjunt de la població escolar, Salut espera "poder estimar l'evolució de la pandèmia" i "optimitzar els protocols i la planificació sanitària" a les escoles.

El director del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT), Jordi Casabona, ha explicat que el concepte de població sentinella està "molt consolidat", perquè serveix per veure què passa a la població a partir del que es detecta en grups més petits. L'estudi permetrà saber, per exemple, com s'han de ventilar els espais d'un centre o quines característiques comparteixen els menors que s'hagin infectat.

Per tirar endavant aquest projecte, Salut s'ha aliat amb el departament d'Educació. "L'escola serà el lloc més segur per als nostres infants i joves després de casa", ha tornat a dir Bargalló, que ha insistit que "no hi ha cap motiu perquè l'escola no estigui oberta".

stats