Societat 18/09/2019

"He vingut a demanar auxili. A la Mina es viu una situació dramàtica"

L'alcalde de Sant Adrià de Besòs compareix a la comissió d'interior per demanar als Mossos que "no marxin"

P.e.
2 min
Una furgoneta dels Mossos al barri de la Mina de Sant Adrià de Besòs

Barcelona"He vingut a demanar auxili", "Es viu una situació dramàtica" i "Els veïns, que estan patint i aguantant, se la juguen". Són tres frases sobre la Mina de l'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, que ha comparegut aquesta tarda a la comissió d'interior del Parlament. Després que a finals de juliol els Mossos d'Esquadra apliquessin un pla de xoc per incrementar la pressió policial, Callau ha reconegut que "ha anat bé", encara que també "ha ajudat a crear tensió". "Partim d'una situació molt difícil de recuperar. Cal més patrullatge per fer desistir venedors i compradors. L'objectiu és recuperar l'època en què la droga no havia desaparegut però estava continguda", ha defensat Callau, que ha afegit: "Aquest estiu hem tingut dos morts, moltes baralles i diversos ferits".

"La gent especialista en crear conflictes vol que els Mossos marxin. No han de marxar, perquè si no els dolents guanyen", ha dit l'alcalde, que ha apuntat que el dispositiu que es va posar en marxa fa dos mesos "s'ha d'ajustar". "Ha costat sis anys que els Mossos vinguessin a la Mina –els ha retret Callau–. En una època hi havia 100 agents i el carrer era dels ciutadans. Necessitem una presència policial contínua". L'alcalde ha elogiat els dies d'aquest estiu en què els Mossos i la Policia Nacional han fet operacions conjuntes per aplicar la llei d'estrangeria, tot i que ha reclamat més investigacions contra el tràfic de drogues a la Mina. "No ens han de deixar abandonats", ha exigit.

Callau ha anat al Parlament acompanyat de representants de tots els grups polítics de Sant Adrià i ha insistit que ja s'ha acabat el període electoral municipal. "Amb la diagnosi no discutim. Tenim ganes de transmetre el drama que estan vivint les persones normals. Les famílies s'estan enfrontant: estan fartes d'anar a casa i trobar-se un ionqui a l'escala. Cada vegada hi ha més tensió i violència. Ho estan passant molt malament –ha descrit–. Moltes persones no poden complir drets elementals com viure tranquil a casa i a l'espai públic". La situació al barri s'ha agreujat des de la macrobatuda de fa un any al Raval contra els narcopisos que ha desplaçat la droga a la Mina.

La narcosala amb més usuaris

"Tenim furts a qualsevol hora perquè la dosi de droga és molt barata i no cal pagar-la en diners. És un intercanvi del que sigui", ha denunciat l'alcalde de Sant Adrià sobre la situació a la Mina, i ha dit que "la policia ha d'actuar". Callau ha recordat que la narcosala de la Mina "té més usuaris que totes les sales de Barcelona", que al barri hi ha narcopisos i que es veuen drogoaddictes "punxant-se als bancs, fora de l'escola bressol i al poliesportiu". Ha afegit que algunes persones drogodependents arriben a viure als terrats de l'edifici Venus.

Davant la comissió d'interior, Callau també ha demanat un pla de xoc social que tingui com a eixos l'educació, la formació i l'ocupació, així com ajuda en la gestió de l'habitatge social.

stats