Societat 24/02/2014

La divisió entre els barris rics i pobres es dispara per la crisi

Els aturats i els immigrants estan més concentrats territorialment, segons un estudi de la UAB

Auri Garcia Morera
1 min
El nou carril Bus-VAO a la C-58 cobreix el recorregut des de Ripollet a Barcelona i facilitarà l'accés i sortida de vehicles de Barcelona

BarcelonaLa divisió entre els barris rics i els pobres ha crescut significativament entre el 2001 i el 2012 per la bombolla immobiliària i la crisi econòmica, segons un estudi de l'Institut de Govern i Polítiques Públiques de la UAB emmarcat en el programa RecerCaixa. Els resultats preliminars de l'estudi, presentats aquest dilluns, constaten que, més enllà del nivell de renda, s'ha disparat el nombre de zones amb una concentració molt alta o molt baixa d'aturats i d'immigrants.

Les zones amb una concentració molt alta d'atur han augmentat un 44% entre el 2001 i el 2012, mentre que les zones amb una concentració molt alta d'immigració han crescut un 12%. L'evolució ha estat encara més dràstica pel que fa als barris benestants, amb menys concentració d'atur i d'immigració. Així, les zones amb una concentració molt baixa d'atur han crescut un 346%, i les zones amb una concentració molt baixa d'immigració, un 60%.

Segons els autors de l'estudi, la resistència davant el fenomen de la concentració ha estat més alta allà on hi ha més solidaritat entre veïns, més feina solidària d'entitats i més col·laboració entre administracions i teixit associatiu. Alerten, però, que la resposta de la societat es reparteix de manera desigual en el territori, i proposen que les polítiques socials tinguin en compte un criteri de justícia distributiva territorial, amb menys retallades als barris més desafavorits.

stats