Recerca
Educació21/03/2023

Catalunya, la comunitat que atrau més fons de recerca europea

La UPC lidera la captació de fons d'investigació a Catalunya i ocupa la tercera posició al conjunt de l'Estat

BarcelonaGairebé 493 milions d'euros i 741 projectes. Són les xifres que ha aconseguit la recerca catalana en l'última convocatòria del Horizon Europe, el programa més gran en investigació i innovació de la Unió Europea. Catalunya ha captat l'equivalent al 3,1% de tots els fons, i s'ha convertit així en la comunitat on més diners han anat a parar de tot l'Estat. Gairebé un de cada tres euros que s'ha endut la recerca espanyola s'ha quedat a Catalunya (un 29,4%), seguida de la Comunitat de Madrid, que ha atret el 27,2% dels fons, i el País Basc, en tercer lloc, amb el 13,7%.

Més enllà de la comparació estatal, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha estat el centre líder en captació de fons europeus d'investigació a Catalunya, amb 41,9 milions d’euros i 66 projectes acordats, segons el balanç de l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca. També és la tercera entitat que rep més fons a escala estatal, només per darrere del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i del centre d'investigació Tecnalia. La segueixen el Barcelona Supercomputing Center amb 35,9 milions i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb 28,5 milions. El top 5d'entitats catalanes que han rebut més inversió del programa europeu el completen dues universitats més: la Universitat de Barcelona (UB) amb 27,1 milions d'euros i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb més de 16 milions.

Cargando
No hay anuncios

Entre les 25 entitats de recerca i innovació catalanes que acumulen el 61% del total de fons d'investigació que ha rebut Catalunya també hi ha projectes de l'Institut de Ciències Fotòniques, l'Institut d'Investigació Oncològica de la Vall d'Hebron o l'Institut de Recerca de l'Energia de Catalunya.

En 30 anys els fons rebuts s'han multiplicat per 50

Per fer una valoració de la situació catalana respecte a altres països d'Europa, l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca ha comparat els resultats catalans amb els de països amb una població similar. D'aquesta manera, el 3,1% dels fons que ha rebut Catalunya estan per sobre del que ha rebut Irlanda (2,1%), Finlàndia (2,9%) o Dinamarca (2,9%). En canvi, els resultats catalans en captació de fons europeus de recerca de l'última convocatòria estan per sota de països com Àustria (3,2%), Suècia (3,4%) o Bèlgica, que dobla el percentatge català amb un 6,9% del total de fons que ha atorgat el Horizon Europe.

Cargando
No hay anuncios

Anant més enllà de les convocatòries més recents, si es tenen en compte les dades dels fons captats a Catalunya en els programes marc europeus de recerca i innovació de les últimes tres dècades, s'observa com la xifra econòmica que ha captat Catalunya s'ha multiplicat per 50 entre l'any 1991 i el 2020. En les convocatòries dels anys 1990 i 1994 els projectes d'investigació catalans van rebre 34,4 milions d'euros, mentre que a la convocatòria del programa H2020 –l'anterior a l'actual Horizon Europe– Catalunya va assolir la xifra de 1.740 milions d'euros en fons europeus d'investigació en els 6 anys que va durar el programa.