Preinscripció escolar

"L'escola on anirà el nostre fill no pot ser una qüestió de sort"

Un grup de 400 famílies de Barcelona demanen canviar els criteris de la preinscripció escolar

3 min
L’escola Fructuós Gelabert, situada a l’Eixample, és un dels centres que formen part del programa Escola Nova 21.

Barcelona"Ja sabem que sempre passa i que fa 10 anys que és igual, però no pot ser que tot es basi en un número. L'escola on anirà el nostre fill no pot ser una qüestió de sort", lamenta Susanna Sánchez. Explica que viu al barri de l'Eixample de Barcelona i que, un cop publicades les llistes i el número de desempat per a la preinscripció escolar a la ciutat, ja veu com la seva filla no entrarà a cap de les set opcions d'escoles que van marcar a la preinscripció. La seva situació també la viuen 400 famílies barcelonines que s'han agrupat i que diuen que, fent càlculs, els seus fills no tindran plaça d'I3 en cap dels centres que han sol·licitat a les primeres opcions.

Les famílies asseguren que veient el nombre de places disponibles, i el nombre de preinscripcions als centres als quals voldrien portar els seus fills, ja han vist que tots s'ompliran amb famílies que els han escollit en primera opció i que això els relegarà a haver d'anar a una escola que no volen. "La decisió d'avui pot condicionar la nostra vida els pròxims 15 anys, perquè de l'escola a la qual vagin els nostres fills també dependrà en quin institut s'escolaritzaran en un futur", insisteix Sánchez.

Segons l'agrupació de famílies, els barris de Barcelona més afectats per aquest excés de sol·licituds i falta de places a I3 són l'Eixample, amb 85 famílies afectades, i Sants (50). Per darrere hi ha el Guinardó (45), la Salut (44), Horta (41), la Sagrera (41), les Corts (40), Gràcia (30), la Font d'en Fargues (18), la Verneda (10) i el Clot (5).

Priorització

Davant aquesta situació, les famílies han creat un manifest i una petició a Change.org per instar el Consorci d'Educació de la ciutat a canviar els criteris de preinscripció, ja que asseguren que en alguns casos hauran d'anar a centres que es troben a 35 minuts de casa o a escoles concertades religioses amb les quals no comparteixen la manera d'educar.

Entre els canvis que proposen hi ha el de fer que no tot depengui "de la sort" d'un sorteig o modificar les zones educatives de la ciutat perquè siguin més petites perquè l'escola sigui a un màxim de 15 minuts de la residència de la família. Aquest és un criteri que habitualment ja acostuma a prevaldre a l'hora d'assignar places per part del Consorci d'Educació, tot i que a vegades hi ha excepcions. També demanen que es canviï la manera de prioritzar les escoles a la preinscripció, per aconseguir que el fet de triar un centre com a primera opció no vagi en detriment a l'hora d'optar a escoles que no s'han posat en primer lloc de la llista.

Pel que fa a possibles solucions, demanen que el departament d'Educació consensuï els canvis amb les famílies i que no es prenguin decisions "unilaterals". En aquest sentit, reclamen que el repartiment de possibles places es faci només entre centres públics i que no es tinguin en compte els centres concertats o religiosos.

El 90% entren a la primera opció

Fonts del Consorci d'Educació insisteixen que la llista definitiva amb l'ordre de puntuació de les famílies es va publicar el 2 de maig i que ara, "un cop coneguda la demanda, s'està dissenyant l'oferta final". Diuen que "en cap cas es pot donar per tancat el procés", ja que l'oferta final serà el resultat de "diversos reajustaments" entre els quals hi pot haver increments de capacitat dels centres, hipotètics grups addicionals i una correcció de la reserva de places actual.

En aquest sentit, tant en el curs actual com en l'anterior, a la ciutat de Barcelona més del 90% de les famílies van acabar entrant a l'escola que havien escollit en primera opció, i al voltant d'un 4% ho van fer en un centre que havien demanat en segona opció. Tenint en compte que enguany hi ha 137.623 famílies que han fet la preinscripció entre primària i secundària a Barcelona, si, tal com va passar a la preinscripció anterior, un 3% no entren en cap de les tres primeres opcions escollides, seran més de 4.000 famílies les quedaran afectades per aquesta situació.

stats