Barcelona

Crisi als menjadors de les escoles bressol: "La directora ha de comprar els iogurts"

L'Ajuntament reorganitza el servei després que l'empresa subcontractada hagi admès que no pot garantir-lo

i
Natàlia Fenollosa
2 min
Un nen d'una escola bressol de Barcelona

BarcelonaEl servei de menjador d'una quarantena d'escoles bressol de Barcelona penja d'un fil. L'empresa Comer Bien, encarregada del menjador de 42 escoles bressol que s'ocupen de l'alimentació de més de 3.400 infants de la ciutat, ha comunicat a l'Ajuntament de Barcelona que té "dificultats" per continuar prestant el servei, segons han confirmat fonts municipals a l'ARA. De fet, les associacions de famílies i alumnes (AFA) d'alguns d'aquests centres alerten que ja hi ha alguna escola amb problemes d'abastiment pel que fa a alguns aliments. El motiu: des del novembre passat, les direccions d'aquestes llars d'infants havien denunciat que les cuineres no estaven cobrant a temps i que l'empresa subcontractada pel consistori havia entrat en concurs de creditors. Això ha fet, també, que deixi de pagar als proveïdors.

"Fa mesos que la directora ha d'anar a comprar iogurts o fruita perquè tenim problemes des del novembre", lamenta Mireia López, membre de l'AFA de l'Escola Bressol Leonor Serrano. Explica que a principi de curs van començar a notar anomalies, com que hi havia menys quantitat de menjar en els berenars de les criatures, i poc després van saber que les treballadores del menjador del centre estaven tenint problemes per cobrar la nòmina.

En aquell moment, les diferents escoles bressol que vivien situacions semblants ho van denunciar a l'Institut Municipal d'Educació de Barcelona (IMEB) i les treballadores van tornar a cobrar. Mesos després, però, van tornar a sorgir els mateixos problemes. A més, la falta d'alguns aliments no s'ha solucionat en cap moment, i en algunes llars d'infants ha estat l'equip directiu qui s'ha responsabilitzat d'anar a comprar alguns productes. "Fent-ho així no tens cap garantia sanitària de quins processos s'han seguit per fer arribar aquell menjar al centre. ¿Si això acaba tenint conseqüències en un infant de qui serà la responsabilitat?", critica López.

Solució fins a final de curs

Tot i que des de l'Ajuntament indiquen que el personal de Comer Bien no ha deixat de prestar el seu servei en cap moment, també confirmen que l'IMEB ha autoritzat, "de manera excepcional", les direccions de les escoles bressol en aquesta situació perquè facin servir recursos econòmics propis per comprar aliments fins que se solucioni el problema.

Des de l'Ajuntament de Barcelona expliquen que aquest dimecres s'han reunit amb les quatre empreses que presten servei de menjador a les altres 63 escoles bressol de la ciutat per trobar solucions. Tal com preveu la Llei de Contractes, el consistori ha demanat a les empreses que assumeixin el servei de la quarantena de llars d'infants que depenien de Comer Bien i totes han acceptat. Des del consistori asseguren que a partir de la setmana que ve les empreses assumiran el servei de les escoles bressol afectades fins a final de curs i que les treballadores de menjador afectades seran subrogades per les noves empreses.

Diverses AFA afectades consideren que la solució del consistori no ofereix garanties que el servei serà l'adequat i critiquen que novament "es carrega a les direccions la responsabilitat de comprar certs aliments". També lamenten que aquesta alternativa no assegura que els aliments siguin ecològics ni de proximitat, tal com s'establia en el contracte del servei que paguen les famílies.

stats