Successos

Investiguen una escola per les cremades greus que un nen amb autisme va patir al menjador

El menor ha necessitat diversos trasplantaments de pell i la família assegura que l'espisodi hauria estat un càstig

ARA
2 min
El menjador de 'Dinem Junts' a Sabadell

BarcelonaUn jutjat de Barcelona i la síndica de greuges investiguen el cas d'en Marc, un nen amb autisme que el 25 de gener va ingressar a la unitat de cures intensives (UCI) per les cremades greus que va patir a una mà durant l'estona del menjador escolar. Segons la versió de l'advocada de la família, en un primer moment des de l'escola d'educació especial Taiga en què està escolaritzat van explicar que les cremades havien estat per un accident. En un moment de l'hora de dinar, l'alumne va defecar i es va tacar i els monitors van portar-lo al lavabo per netejar-lo. Els responsables es van posar guants de làtex per netejar el menor, però ell es va resistir. Va ser llavors quan durant el forcejament entre els monitors i el menor van moure el comandament de l'aixeta accidentalment i va començar a sortir aigua calenta, però, com que els monitors portaven guants de làtex, no ho van notar.

Després de l'episodi de l’escola van dur el menor a l’Hospital de la Vall d’Hebron on li van fer una primera cura i el van enviar cap a casa amb la mà embenada. Els pares del menor expliquen que hores després el nen va començar a trobar-se malament, amb vòmits i un estat de gran somnolència, i el van tornar a portar al centre hospitalari. En aquesta segona visita, el menor va ser ingressat a l'UCI per la gravetat de les ferides i va requerir diverses operacions amb trasplantament de pell d'altres zones del cos. Segons expliquen els pares d'en Marc, en aquesta segona visita la doctora i la infermera que els van atendre van "posar en dubte que les ferides fossin provocades només per escaldar-se amb aigua calenta".

L'estat en què va quedar la mà del menor.

Amb aquest primer indici i davant el fet que els progenitors asseguren que el menor "és sensible als estímuls externs i sempre, instintivament, retira les mans de l'aigua" quan canvia lleugerament la temperatura, els pares van decidir denunciar el cas als Mossos d'Esquadra. Fonts del Consorci d'Educació consultades per l'ARA s'han limitat a confirmar que hi ha una denúncia que ha de seguir el seu curs i han assegurat que l'equip d'assessorament i orientació psicopedagògic (EAP) està fent seguiment del cas per donar el suport que es pugui necessitar.

Posen en dubte l'accident

A hores d'ara el Jutjat d'Instrucció 32 de Barcelona està investigant el cas, però, de moment, l'advocada de la família ha fet públiques les conclusions de l'informe pericial que la família va sol·licitar i que està signat per Pablo Gómez Morell, exresponsable de la unitat de Cremats de Vall d'Hebron. Segons l'informe, el menor hauria patit "unes lesions per immersió en líquid calent [...], i durant un cert temps, ja que el palmell de la mà en el qual la pell és més gruixuda està severament cremat". El mateix document assenyala que "l'exposició per provocar aquestes lesions ha de durar uns quants minuts a 45-50 graus", motiu pel qual els responsables de l'informe consideren que la possibilitat que les lesions es produïssin per un accident "sembla menys probable". En aquest sentit, l'advocada de la família insisteix que l'episodi hauria estat "un càstig medieval" i assegura que "els fets estan molt lluny de considerar-se accident, si no que és un atemptat directe a la integritat física d'un menor".

stats