Societat Educació 05/05/2023

Els professors podran començar el curs escollint el municipi on volen fer classe

Durant el curs que ve Educació modificarà les bases de la borsa d'interins i s'haurà d'optar a tota una comarca, però es podrà ordenar les poblacions

2 min
Una mestra preparant el curs en una aula buida de l’Escola Pia de Sant Antoni.

BarcelonaNou canvi de les regles del joc a la borsa de docents interins. Tot i que, tal com va avançar l'ARA, Educació va comunicar que el curs que ve els substituts ja no podrien escollir en quin municipi podran optar a fer classe, a hores d'ara els docents que entren al sistema per completar les seves dades de cara al curs 2023-2024 sí que tenen l'opció de triar població.

De fet, així ho estableix la resolució de la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics que detalla les bases de la borsa de treball de personal interí docent: "Una vegada escollida l'àrea territorial preferent, es poden demanar, per ordre de preferència, municipis (en el cas del Consorci d'Educació de Barcelona districtes), comarques o l'àrea territorial, sense que sigui necessari completar tot el territori." Unes bases que estan permetent que, si més no des d'avui i fins al 15 de maig –el període en què s'obre l'opció a modificar i actualitzar dades de la borsa d'interins– es pugui seleccionar a on es vol fer classe.

El que no està clar és que passarà quan aquest període acabi, ja que, segons el mateix document que han avançat membres d'UGT a l'ARA, a meitat del curs que ve les normes tornaran a canviar: "Està previst que durant el curs 2023-2024 hi haurà una modificació en la manera de prioritzar la selecció per a cada jornada de treball en l’àmbit de cada Servei Territorial", adverteix la resolució.

Triar no, però prioritzar sí

La modificació que adverteix Educació és que, quan s'habiliti l'aplicació per comunicar les preferències dels professors, s'obrirà un termini en què els docents que havien escollit municipis concrets canviïn les seves dades i triïn una comarca prioritària. El professor haurà d'ordenar tots i cadascun dels municipis d'aquesta comarca en funció de les seves prioritats (en el cas del Consorci de Barcelona s'haurà d'ordenar els districtes). A més, també podrà escollir una segona comarca del mateix servei territorial de la que sí que podran seleccionar municipis concrets sense necessitat d'optar a fer classe a totes les poblacions. Fonts d'Educació asseguren a l'ARA que "s'ha introduït una modificació per millorar la proposta de donar abast comarcal als nomenaments".

Caldrà veure a partir de quan aquesta modificació afectarà els docents interins, ja que, el mateix document estableix que els propers períodes en què es podran canviar les dades a la borsa –i, per tant, triar territoris– seran del 12 al 19 de setembre i del 13 al 20 de novembre del 2023. També hi haurà opcions de fer-ho del 22 al 29 de gener i de l'11 al 18 de març de l'any vinent.Tampoc es descarta obrir "altres períodes amb caràcter excepcional".

stats