Docents interins
Societat Educació 20/04/2023

El curs que ve els professors interins no podran triar en quin municipi volen fer classe

Deixant que només puguin sol·licitar la comarca, Educació vol garantir que es pugui "donar servei a tot l’alumnat, visqui on visqui”

2 min
Un professor vigilant un examen en una imatge d’arxiu.

BarcelonaA partir del curs que ve els docents catalans que estiguin a la borsa d'interins ja no podran ordenar els municipis on estarien interessats a cobrir una plaça en funció de la seva preferència. Segons han avançat membres d'UGT a l'ARA, la decisió la van comunicar els responsables d'Educació a la mesa sectorial d'aquest dimecres, on van explicar que el curs 2023-2024 la petició mínima que es podrà introduir a la web del departament per cobrir vacants a escoles i instituts serà la comarca. Segons les mateixes fonts, en el cas dels centres que depenen del Consorci d'Educació de Barcelona, ja no es podrà sol·licitar places en funció del districte.

Educació assegura que el canvi es fa per donar servei a tot l'alumnat independentment de la grandària del municipi on visqui. La directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, ha insistit que, a més, amb el canvi "s'adjudicarà a la persona aquell municipi on hi hagi una substitució més llarga, de manera que, si només hagués optat per un municipi, potser li haurien tocat menys dies". Pel que fa als possibles problemes de transport que puguin tenir els substituts, Collell ha defensat que els preocupen les condicions laborals dels docents, però que el desplaçament afecta tota l'administració pública, i que "els funcionaris van allà on hi ha la necessitat del servei".

El canvi no ha agradat a UGT, que assegura que la modificació "més que una solució és un problema". Critiquen que el fet de no poder prioritzar per municipis "comportarà greus complicacions a les persones interines de comarques grans o que tinguin mala comunicació amb transport públic". Des d'USTEC, el sindicat majoritari del sector educatiu, també es mostren contraris a aquest canvi de funcionament de la borsa perquè, segons apunten en un comunicat intern, "vulnera el dret de les persones interines a triar la preferència de les peticions en funció de la proximitat, si les seves circumstàncies personals així ho fan necessari". En el mateix document també critiquen que el departament "no ha considerat fer canvis al respecte i manté la seva decisió malgrat la disconformitat de tota la part social".

A part d'aquesta novetat a l'hora d'escollir preferències a la borsa, aquest dimecres també es va comunicar a la mesa que el curs vinent hi haurà dos nous serveis territorials: Penedès i Pirineu-Vall d’Aran. Els canvis traslladats arriben després que els sindicats hagin criticat durament els criteris del sistema de concurs de mèrits per estabilitzar places de docents, amb els quals més de 15.000 professors es van quedar sense plaça tot i tenir més de tres anys d'experiència. La Plataforma d'Interines Docents de Catalunya (PINDOC) s'ha reunit aquest matí amb la conselleria d'Educació per abordar aquesta qüestió, després d'haver-se manifestat i haver ocupat la recepció del departament la setmana passada. Les dues parts han coincidit que la trobada ha estat “informativa i cordial”, però no s'ha arribat a cap acord.

stats