Educació

Substituts contractats tot l’any: Educació crearà una nova figura per pal·liar la falta de docents

El curs que ve es crearà una bossa de docents “amb feina garantida” tot l’any per cobrir les baixes

2 min
El PP no només vol ampliar les hores de castellà sinó que també denuncia 
 Un suposat adoctrinament a les aules catalanes.

BarcelonaEl departament d'Educació posa fil a l'agulla per respondre al greu problema de falta de docents que viu Catalunya. Tal com ja va avançar la consellera Anna Simó al ple del Parlament la setmana passada, el departament prepara una nova figura dins l'organigrama educatiu: el substitut amb contracte durant tot el curs.

Segons ha explicat a TV3 la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, Dolors Collell, la idea del departament és que a partir del curs que ve hi hagi un grup estable de substituts que estaran contractats tot l'any i aniran cobrint les baixes a mesura que es vagin produint. És a dir, aniran fent rotacions en funció de les necessitats als centres. D'aquesta manera, segons la directora general, també es donaria certa estabilitat als docents substituts, ja que tindrien "feina garantida de l'1 de setembre al 31 d'agost".

Tot i que la conselleria encara ha de definir com s'organitzarà el territori per repartir les baixes entre aquest nou grup de substituts, des del departament plantegen que el lloc de treball d'aquests docents sigui als serveis territorials de la seva zona. Fonts d'Educació confirmen que la mesura s'ha portat a la mesa sectorial i ja s'estaria treballant amb els sindicats.

Aquesta nova estratègia del departament d'Educació se suma a altres canvis en el sistema que ja s'han posat en marxa, com les habilitacions temporals de diferents titulacions per impartir especialitats on manquen professionals; un complement de més dedicació lectiva voluntària per a les especialitats d’informàtica i català; mesures de reorganització interna dels centres, o el disseny d’una nova "borsa 2.0" per millorar l’accés i l’autogestió de les vacants docents.

Cada dia, entre 350 i 600 places sense docent 

La mesura arriba després que aquest dilluns un informe de la USTEC constatés que cada vegada hi ha més substitucions sense cobrir a les escoles i els instituts catalans. Segons els càlculs del sindicat educatiu majoritari, a Catalunya cada dia hi ha entre 350 i 600 substitucions sense cobrir entre les aules de primària i secundària. En el cas de l'ESO, durant els primers tres mesos del curs hi ha hagut més d'un 60% de substitucions que han quedat sense cobrir als instituts catalans. 

De fet, segons la nova aplicació que va crear la USTEC per registrar la falta de cobertura de substitucions, entre el setembre i el desembre del 2023 es van actualitzar una quarantena de vegades el nombre de places per cobrir i només va haver-hi un dia en què es van cobrir més de la meitat de substitucions docents a secundària, amb un 52%. En canvi, la majoria de dies el percentatge de cadires de professors que quedaven buides per falta de substitut s'enfila per sobre del 60%.

Per entendre la dimensió de la situació actual, la mateixa USTEC alertava l'any 2018 que durant la segona setmana de gener havien quedat una vuitantena de places docents sense cobrir, mentre que la mateixa setmana d'aquest any el nombre de substitucions sense cobertura s'ha enfilat fins a les 270.

stats