"O toca el violí amb la dreta o no podrà seguir a l'escola"

Una família denuncia que l'Escola de Música Pau Casals del Vendrell no permetia estudiar amb l'esquerra

Gerard Mira
3 min
Un violí en una imatge de recurs

"O toca el violí amb la dreta o no podrà seguir a l'escola". Aquesta és la resposta que va rebre Gemma Figueras, la mare del Martí, un nen de set anys estudiant de violí de l'Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell (EMMPAC), per part dels responsables del centre públic al demanar que el seu fill pogués tocar l'instrument amb la seva mà dominant. Al setembre el Martí va triar el violí com a instrument dins de l'extraescolar de música. La seva família va parlar amb la mestra en aquell moment per comunicar-li que el seu fill és esquerrà i que, per tant, volien que estudiés l'instrument de corda de manera esquerrana. "En aquest punt van començar les discrepàncies, però semblava que ens havíem posat d'acord", ha afirmat la mare del Martí a l'ARA.

"D'entrada, el meu fill va poder començar les classes com havíem demanat, però al febrer ja no volien que seguís així", ha explicat. Mig any després de començar, ha hagut de deixar l'escola davant la "falta de flexibilitat" dels professors i dirigents. "No ens han donat cap motiu pedagògic per justificar que el meu fill no pugui tocar amb l'esquerra", ha explicat Figueras. La família de l'afectat ha presentat dues instàncies a l'Ajuntament del Vendrell per denunciar el que consideren un cas de "discriminació per la lateralitat" dins l'escola de música municipal. "No pot ser que al segle XXI encara segueixin passant aquestes coses", lamenta la mare, que després de setmanes de trucades i reunions ha aconseguit que l'escola faci marxa enrere i accepti de nou que el seu fill aprengui a tocar l'instrument amb l'esquerra.

Segons la família de l'afectat, l'escola havia construït l'argumentació sobre el pretext que "treballen en la inclusió". "Em van dir que eren una escola inclusiva i que, per tant, no volien que un infant anés diferent de la resta, que això trencava amb el seu model d'escola", comenta Figueras, posant en dubte que al centre entenguin bé el concepte d'inclusió. Afegeix que l'escola va argumentar també que tocar amb l'esquerra "no dona una bona imatge visual" de l'orquestra, perquè no van tots "estandarditzats". El Martí, però, encara no forma part de l'orquestra. L'equip directiu del centre, insisteix, els va dir que només es podria adaptar el mètode educatiu per tocar amb l'esquerra "en casos de força major", com ara una "malformació". L'ARA s'ha intentat posar en contacte reiteradament amb l'escola, però el centre ha declinat comentar res sobre el cas.

La mediació amb l'escola

Per resoldre la situació, la família es va reunir un cop amb la mestra i dos cops amb l'equip directiu i els responsables de la secció de corda de l'EMMPAC a finals de febrer. En la primera reunió, el centre va rebutjar que s'escolaritzés l'alumne amb l'esquerra. I en la segona, després de consultar-ho amb altres escoles musicals de Catalunya, van mantenir la postura. El president de l'Associació d'Escoles de Música de Catalunya (ACEM), Carles Farràs, ha explicat que, en tot cas, es tracta d'un cas aïllat. "No ens consta cap queixa d'aquestes característiques en els centres membres de l'associació", ha afirmat el president.

Els pares del fill van comunicar aquest problema a la regidoria d'Educació i Cultura del Vendrell a través de dues instàncies genèriques, una el 22 de febrer i l'altra l'11 de març, en què demanaven que el consistori es fes càrrec de la situació i prengués les mesures adients. Preguntat per l'ARA, l'Ajuntament va dirigir qualsevol consulta al centre de música.

stats