Tres escoles de Barcelona demostren que es pot viure sense Google

L'Ajuntament vol fer arribar a més centres i biblioteques la plataforma digital de codi obert creada per Xnet

2 min
Un grup d’alumnes en una aula en una imatge recent.

BarcelonaÉs possible viure sense Google? En tres centres educatius de Barcelona han comprovat que sí: poden compartir documents, enviar correus i fer classes virtuals sense entrar en cap de les aplicacions que depenen del gegant tecnològic. Ho han aconseguit gràcies a una plataforma educativa digital de codi obert i auditable que es diu DD, creada gràcies a l'impuls de la plataforma ciutadana pels drets digitals Xnet, l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació de Barcelona. Després d'uns mesos de proves en dues escoles i un institut de la ciutat, ara l'eina digital es presenta al públic perquè s'hi puguin acollir més centres educatius, però també biblioteques i centres cívics. A partir del mes d'abril, Xnet recollirà totes les peticions dels centres que vulguin afegir-s'hi i es preveu que l'eina arribi a uns 5.000 alumnes en els pròxims mesos.

A l'Escola Montseny, a Vallcarca, van decidir sumar-se al pla pilot després que un grup de famílies expressés la seva preocupació pels drets digitals dels seus fills perquè les seves dades i la seva privacitat depenien d'una multinacional que té el domini quasi total del mercat tecnològic. "Vam dir a Xnet quines necessitats teníem: volíem que fos una plataforma accessible, fàcil, intuïtiva i molt visual, i ells van crear una eina que dona resposta a tot això", explica la responsable de cultura digital de l'escola, Mireia Gómez. El que va fer Xnet és contractar les empreses IsardVDI i 3iPunt, que han integrat diversos programes de codi obert en un únic entorn digital perquè els alumnes i els docents de cada centre el puguin fer servir. Els centres pràcticament no han trobat cap diferència amb el que els oferia Google: "Només han canviat petits detalls, i a més els alumnes s'hi adapten molt de pressa". A banda de l'Escola Montseny, també hi han participat l'Escola Àngel Baixeras i l'Institut Maria Espinalt.

"És l'inici de la reconquesta digital d'Europa", ha afirmat la coordinadora de Xnet, Simona Levi, que ha valorat que les famílies "detectessin el problema" i Xnet "hi hagi posat les solucions". Es tracta d'una iniciativa pionera que ha estat possible gràcies al "lideratge ciutadà i públic" i que, segons la tercera tinenta d'alcaldia d'Agenda 2030 i transició digital, Laia Bonet, suposa una "alternativa als grans gegants tecnològics". Bonet ha celebrat que les famílies dels centres que s'acullin a la nova plataforma podran estar "tranquil·les" respecte a la seva privacitat. "El control de les dades pertany a qui les genera", ha dit. Perquè la iniciativa arribi a més centres, l'Ajuntament està preparant diverses xerrades explicatives aquesta setmana al Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica de Barcelona.

stats