Societat 03/09/2019

Entitats animalistes denuncien per la via administrativa l'Ajuntament de Vidreres per l'incident del correbou

Continua ingressada la dona ferida greu per l'envestida del toro que es va escapar diumenge

Ara
2 min
Un toro salta les tanques del públic durant el correbous de Vidreres

GironaL'incident amb un toro que diumenge es va escapar durant el correbou de Vidreres continua portant cua. Diverses entitats animalistes han denunciat aquest dimarts l’Ajuntament per la via administrativa i, segons les associacions, podria arribar a rebre una multa de fins a 150.000 euros “per no haver garantit la seguretat de les persones i dels animals”, segons ha assenyalat la directora d’AnimaNaturalis, Aïda Gascón, en declaracions a l’ACN. Gascón també ha retret al consistori els ferits que hi va haver diumenge, i també el “bou mort a trets a la via pública” que, segons ella, “podria haver ocasionat més ferits i també alguna tragèdia”.

Les entitats animalistes han instat els diputats a aprovar una proposició de llei per prohibir el “maltractament animal a les festes i tradicions a Catalunya”. De moment descarten una iniciativa legislativa popular, perquè volen que siguin els partits als qui facin el pas d’abolir els correbous. “Ho tenen molt fàcil, és només qüestió de voluntat política”, ha afegit.

En aquest mateix sentit s'ha pronunciat el grup municipal Vidreres Som Tots - ERC, amb tres regidors a l'oposició. El partit ha enviat un comunicat per exigir a l'equip de govern (JxCat) que "elimini els correbous", una activitat que titllen d'"anacrònica". La portaveu de la secció local d'Esquerra, Anna Clapés, considera que "no totes les tradicions estan bé per definició” i ha exigit al consistori que actuï “de manera ètica i conseqüent”. "Lamentem que l'Ajuntament no dediqués ni una sola paraula al bou mort, cosa que ens sembla un menystenint més al maltractament animal”, ha dit Clapés.

D'altra banda, la Generalitat aposta per obrir un debat "profund i serè" sobre els correbous. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que el Govern està "estudiant i valorant" què ha passat, però no s'ha pronunciat sobre si l'executiu és partidari de revisar les lleis existents, com la que regula els espectacles amb animals. "En aquests moments la societat demana una resposta i l'haurem de donar", ha afegit, i després ha garantit que el debat serà promogut "des del territori i amb el territori".

Precisament ahir, l'Ajuntament de Vidreres va explicar que repensaran el futur del correbou al municipi, que és l'únic de les comarques gironines que encara en celebra. Així, l'alcalde, Jordi Camps, es reunirà els pròxims dies amb l'entitat organitzadora, Correbous Vidreres, per analitzar "el futur de l'esdeveniment".

Els fets van passar cap a dos quarts de vuit del vespre, durant el correbou, quan un toro va saltar la tanca del públic i va envestir diverses persones que miraven l'esdeveniment. Després va sortir fora del recinte i la policia el va abatre a trets en un bosc del costat. Va deixar 19 persones ferides, una de quals continua ingressada a l'Hospital Josep Trueta de Girona.

stats