Societat 18/02/2013

Escalfor de gos contra el dolor i l'ansietat

Un estudi fet a Lleida indica que el contacte físic amb gossos serveix per reduir els neurotransmissors de la sang i aportar un estat de relaxació que fa baixar l'angoixa i el dolor. Ho ha explicat la presidenta de l'associació FUD Therapy a Catalunya Ràdio

Ara
2 min
Un gos gran (possible bulldog) THINKSTOCK

BarcelonaEstirar-te sobre un gos, notar-ne l'escalfor, relaxar-te de debò i reduir el dolor. Aquesta és la fórmula que proposa una nova teràpia experimental que es presenta aquest dilluns a Lleida.

Es tracta d'una iniciativa de la l'associació FUD Therapy, com ha explicat la presidenta de l'entitat, Núria Sorribes, en una entrevista a Catalunya Ràdio, al 'Catalunya al dia' de Lleida.

L'objectiu és millorar la vida quotidiana de pacients que tenen dolor crònic i ansietat. L'associació ha ensinistrat un gos expressament per a aquesta funció i ha provat la teràpia amb un grup de deu pacients de la unitat de fibromiàlgia de l'hospital de Santa Maria de Lleida. La clau de la tècnica és la reducció de neurotransmissors a la sang que s'aconsegueix amb aquest contacte físic amb el gos, a causa de la temperatura corporal dos graus més alta que la humana i del ritme diferent de la respiració. Així es minimitza l'angoixa i el dolor articular.

La mateixa Núria Sorribes, però, ha alertat que aquesta tècnica és pionera, que no hi ha altres estudis i que la seva prova s'ha fet amb un grup molt reduït i que cal ampliar-lo, cosa que aviat es farà amb un grup de 40 persones. Seran 40 pacients en un grup que experimentarà la teràpia i 40 més en un altre grup que no la provarà, de manera que es podran comparar les evolucions d'uns i altres i els efectes de la tècnica canina. Paral·lelament, l'entitat començarà a ensinistrar gossos per poder aplicar la nova teràpia en domicilis particulars.

De moment, Sorribes assegura que els resultats són "molt bons" i que s'aconsegueix "un estat de relaxació verídic" en els pacients que han participat en la prova.

stats