Societat 19/05/2013

S’escampa la febre dels grans castells

Els Castellers de Vilafranca han obert la veda de les grans construccions

Efren Garcia
3 min

BarcelonaLa temporada castellera 2013 no dona treva a les colles ni als aficionats. Un cap de setmana més hem de celebrar grans estrenes però el més destacable és que aquesta progressió s’està portant a terme a un ritme vertiginós. Aquest diumenge els Castellers de Vilafranca han descarregat el primer castell de nou pisos de l’any a la diada a l’antiga de les Fires de Maig vilafranquines. Han completat també dues estructures de la gamma alta de vuit que, sumades a les quatre vistes a Barcelona i les dues de la festa major de Maig a Badalona, tanquen un total de vuit castells d’un nivell més que considerable. La progressió de les colles lluny d’aturar-se està provocant un contagi massiu que escampa l’epidèmia castellera més enllà de la província de Barcelona. Si la febre continua, enguany arribarem a la litúrgica diada de Sant Joan en un estat de pandèmia total difícilment comparable amb les millors temporades castelleres de la història.

Tornen els castells de nou pisos

Els Castellers de Vilafranca han fet un salt de gegant descarregant avui a Vilafranca el primer tres de nou folrat de la temporada. La diada de Fires de Maig ha reunit quatre colles, les tres de la ciutat i els Nois de la Torres, que han tornat a actuar en una jornada sense torns establerts. Els Castellers de Vilafranca han segellat la millor diada de la temporada, han descarregat el tres de nou i l’han acompanyat de dues estructures de la gamma alta de vuit, el dos folrat i el, també estrenat avui, quatre de vuit amb el pilar. Els Xicots de Vilafranca han fet també una diada de nivell ja que han aconseguit carregar el tres de vuit més matiner del seu historial.

Barcelona desborda castells de gamma alta

El ritme a la ciutat comtal no s’atura. Els Castellers de la Vila de Gràcia han celebrat el setzè aniversari de la colla segellant la millor diada del seu historial. Han descarregat el primer dos de vuit amb folre i el segon set de vuit de la formació, i per primer cop han completat dos castells de la gamma alta de vuit en una mateixa diada. Els de la camisa blava s’han col·locat d’una tacada a l’alçada dels Castellers de Sants i els de Barcelona. Aquest últims han arrodonit una jornada magnífica en descarregar el segon cinc de vuit de l’any i carregar el set de vuit.

Tsunami de castells de vuit pisos

A poc més d’un mes de la diada de Sant Joan, la jornada castellera ha vist com els Castellers de Vilafranca obrien el pot dels castells de nou pisos però també com onze colles més s’apuntaven a la festa dels castells tot completant més d’una vintena d’estructures de vuit pisos. En destaquen la clàssica de vuit dels Capgrossos de Mataró a Badalona i els castells de gamma alta dels Minyons però també cal esmentar el primer carro gros dels Marrecs de Salt a Girona i el segon dels Xics de Granollers.

Benvinguts Esperxats

No passa un cap de setmana sense que el món casteller estreni una nova colla. Dissabte va ser el torn dels Esperxats de l’Estany que van celebrar el seu bateig descarregant a plaça els primers castells de sis pisos. Van completar els dos bàsics de sis, el tres i el quatre, però cal destacar que van obrir plaça saludant al públic amb tres pilars de quatre simultanis, una meritòria arrencada per una colla novella. Els van apadrinar la Colla Castellers de Figueres i els Marrecs de Salt que van exhibir castells de sis i de set respectivament.

Dues estrenes de set pisos ben diferents

Després d’un any de rodatge, els Castellers de Berga van rebre a Puig-Reig el premi dels set pisos. Van completar una diada rodona en la qual van descarregar el primer quatre de set de la seva curta trajectòria i van posar la cirereta a la jornada amb els dos castells més valorats de la gamma dels sis pisos, el dos i el cinc de sis. A la demarcació gironina, la colla dels Xoriguers de la Universitat de Girona va ser protagonista dijous en el marc de la seva diada. Van mantenir l’intens nivell de la temporada universitària en descarregar el segon dos de set amb folre d’aquesta modalitat, el millor castell aconseguit fins ara per aquesta formació.

stats