Una escola de Barcelona tanca de manera inesperada i deixa 300 alumnes al carrer: "Estem enfonsats"

La fundació titular del centre Mary Ward de Barcelona atribueix la decisió a la falta de preinscripcions a infantil

Júlia Claramunt Pi
2 min
Motxilles penjades a una classe de l'escola Sadako

BarcelonaD'un dia per l'altre i a una setmana d'acabar el curs, l'escola concertada Mary Ward, al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona, ha anunciat per sorpresa que tanca les portes de manera definitiva, després de gairebé 100 anys d'activitat. Amb aquesta decisió, gairebé 300 alumnes es veuen obligats a buscar un nou centre on començar l'escolarització al setembre, quan el procés de preinscripció ja està tancat. "Tenim la sensació que els importen molt poc les nostres vides, els nostres nens. No entenem res, estem enfonsats. Ens han arrabassat la casa dels nostres fills", lamenta Fer Benito, pare de dos alumnes de l'escola. "Els menuts estaven destrossats quan els van comunicar la notícia, molts ploraven. «I ara què fem?», preguntaven els meus fills", recorda.

En un comunicat emès aquest dijous, la Fundació Narcís Jubany, titular del centre, ha afirmat que la disminució de la preinscripció "provoca la pèrdua del concert de les unitats de P3, P4 i P5 i fa inviable la continuació de l'escola". De fet, per a P3 només s'han rebut 9 sol·licituds. Tanmateix, Benito critica que la Fundació "no ha fet res per guanyar nous alumnes", ja que "no tenia ni la il·lusió ni les ganes necessàries". Fins i tot, assegura que les famílies estaven disposades "a pagar més" per tal de revertir la situació, però tots els esforços han resultat infructuosos.

A les famílies, per tant, no els queda més remei que buscar a correcuita un nou centre on portar els fills el curs vinent. Tot i que les inscripcions van finalitzar al març, el Consorci d'Educació (CEB) ha previst un "operatiu específic per garantir l'escolarització de tot l'alumnat" obrint un procés extraordinari del 20 al 30 de juny i enviant un comunicat a les famílies on s'informa sobre el procediment i les vacants a les zones més properes. A través de la Fundació Escola Cristiana, la patronal que aglutina molts centres religiosos de Catalunya, s'han posat a disposició els centres Concepcionistes i Escola Pia Sarrià per als alumnes d'infantil i primària, i la segona també per als d'ESO. A més, es disposarà d'una oficina virtual per facilitar el procés d'escolarització, i si alguna família no obté plaça, el CEB oferirà noves alternatives. "Tenim cinc dies per decidir quin futur volem per als nostres fills", diu Benito, que explica que la solució que plantegen les famílies per pal·liar el "xoc emocional" és "portar tots els nens en grup cap al mateix col·legi". "No és la manera de fer les coses: la Fundació ja ho sabia des de l'abril", recrimina.

La decisió no només ha agafat per sorpresa les famílies, sinó també les mestres de l'escola, que també van rebre la notícia aquest dimecres. "Les han deixat tirades al carrer. Són dones meravelloses, que han educat amb valors els nostres fills, i estan desolades. Estaran, com a mínim, un any a l'atur", diu Benito. "Com pot ser que una cosa tan important es comuniqui i es faci tan malament? M'agradaria saber-ne el perquè. No han sigut transparents, han tingut poc tacte i una nul·la transparència. És com si ens diguessin: «Aquí us quedeu»", critica.

stats