EDUCACIÓ
Societat 01/11/2016

Els pares d'una escola de Premià portaran Ensenyament als tribunals

El centre tancarà el curs que ve per "motius demogràfics"

Núria Martínez
3 min
Els pares d’una escola de Premià portaran Ensenyament als tribunals

BarcelonaTota la carn a la graella per evitar el tancament. L’AMPA de l’Escola Mar Nova de Premià de Mar demandarà la setmana que ve el departament d’Ensenyament per haver decidit tancar el centre el curs vinent. En el recurs contenciós administratiu -que estan acabant de redactar i que després caldrà veure si prospera- denuncien que la decisió és “arbitrària i desproporcionada” i fan constar “el greuge que patiran els alumnes pel canvi d’escola”. També asseguren que algunes famílies hauran de desplaçar-se del municipi per portar els nens a classe si volen seguir l’escolarització amb un model de centre similar.

La solució que aporta Ensenyament al tancament és que els alumnes vagin a l’Escola Montserrat, situada a més de dos quilòmetres i que segueix una metodologia “diferent” de la de la Mar Nova. Els pares argumenten que es tracta de “l’únic centre de Premià d’educació innovadora de la línia d’Escola Nova 21” i que amb el tancament se’ls està privant de “poder escollir aquesta metodologia dins el municipi”.

“Hi ha alumnes que estan a mitja primària i canviar-los de model i d’escola ara és el pitjor que els pot passar”, opina el membre de la junta de l’AMPA Jordi Estalrich, que creu que el tancament es fa amb criteris “únicament econòmics”.

El departament d’Ensenyament manté que el tancament respon a criteris demogràfics: per a aquest curs hi havia vint places de P3 i només s’hi van preinscriure onze alumnes, de manera que es va tancar aquesta línia de la Mar Nova i els onze alumnes ja estan fent P3 a l’Escola Montserrat. El departament també recorda que l’any passat una trentena de famílies de diversos cursos van demanar canviar de centre.

Però l’AMPA no està d’acord amb la decisió i a l’agost va presentar una reclamació davant el departament d’Ensenyament. A hores d’ara encara no han rebut cap resposta, per això han decidit presentar el recurs judicial. “Volem evitar que la Generalitat aprofiti un descens puntual de la matriculació per imposar una mesura dràstica i desproporcionada com és el tancament d’un centre emblemàtic com aquest”, apunta l’advocat Marc Vilar, del Col·lectiu Ronda, que afegeix que “s’està vulnerant de manera evident el principi de pluralitat, un pilar fonamental del sistema educatiu”.

En aquest sentit, Vilar recorda que la “llei empara l’autonomia dels centres educatius per dissenyar i aplicar projectes educatius propis”. A principi d’octubre la comissió d’ensenyament del Parlament va aprovar una proposta de resolució amb els vots favorables de tots els partits menys Junts pel Sí. La proposta instava el Govern a deixar en suspens el tancament durant un any. Amb aquesta moratòria d’un any perseguien que hi hagués “diàleg entre tots els agents implicats” per trobar la millor solució.

Ensenyament insisteix que es tirarà endavant la via que “sigui més beneficiosa per als alumnes”. El ple del mes d’octubre de l’Ajuntament de Premià de Mar també va aprovar una moció perquè es respectés la proposició del Parlament. Consultada per aquest diari, l’actual direcció de la Mar Nova no ha volgut fer declaracions.

'Crowdfunding' per la demanda

Per poder costejar la demanda, l’AMPA de la Mar Nova ha engegat una campanya de micromecenatge de 4.000 euros. Fins ara han recollit més de 1.800 euros. També organitzaran diferents accions per recaptar fons, com ara la venda de loteria i una festa que es farà a l’escola, entre d’altres.

“Denunciar l’administració és molt difícil, ens hem embrancat en aquest procediment perquè ja ho hem provat tot i estem en un carreró sense sortida”, assegura Estalrich, que afegeix que tot i que el temps els jugui en contra ho intentaran “tot, fins al final”.

stats