Un de cada tres espanyols tolera algun tipus de violència de gènere

Segons un estudi del CIS, un terç de la població considera que el control de l'agressor sobre la víctima o les amenaces verbals, entre d'altres, són inevitables o acceptables en determinades circumstàncies

Un de cada tres ciutadans de l'estat espanyol es mostra tolerant amb certs comportaments de violència de gènere, com el control de l'agressor sobre la víctima o les amenaces verbals. Així es desprèn de l'estudi 'Percepció social de la violència de gènere 2013', realitzat pel CIS a partir de 2.580 entrevistes a majors d'edat i residents a Espanya, entre el 19 de novembre i el 3 de desembre de 2012, i que ha estat presentat aquest dimarts per la secretària d'estat de serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero.

L'estudi indica que el rebuig a la violència de gènere és generalitzat –un 98% dels enquestats– quan es refereix a agressions físiques i sexuals, però persisteix en un terç de la població l'acceptació de diferents tipus de maltractament en les relacions de parella. En aquest sentit, el 32% dels homes i el 29% de les dones consideren que és inevitable o acceptable en determinades circumstàncies la violència de control sobre la parella, i el 17% i 14% d'homes i dones, respectivament, també admetrien les amenaces verbals i la desvalorització en la parella.

La resposta és diferent quan es pregunta pel concepte general de violència de gènere: el 92% creu que és totalment inacceptable, el 5% que és una cosa inevitable que sempre ha existit i el 2% que és acceptable en algunes circumstàncies. "No tothom té clar què és la violència de gènere. Cal fer més pedagogia", ha alertat el sociòleg Gerardo Meil, responsable de l'informe, que ha destacat que persisteixen tradicions i estereotips, com que si pateixen maltractament és perquè les víctimes ho consenten, cosa que pensa el 35% dels enquestats.

A més, quatre de cada deu persones exculpa els agressors perquè "solen tenir alguna malaltia mental", una condescendència que, segons el sociòleg, s'aprecia tant en homes com en dones en tots els nivells d'estudis i en les diferents edats. Així mateix, els enquestats opinen que nou de cada deu víctimes aguanten pels fills i que dos terços de les dones que pateixen maltractaments els suporten perquè són dependents econòmicament de l'agressor.

Les desigualtats es donen en el món laboral i en l'àmbit de la conciliació familiar i professional, però no en l'accés a l'educació, ha assenyalat la secretària d'estat, que ha opinat que "les coses comencen a canviar", tot i que queda molt treball per davant.

Millorar la consciència sobre les situacions de risc

"Encara hi ha persones que els costa identificar la violència psicològica i el control sobre la parella, la seva roba, els horaris, o que justifica la gelosia", ha dit Camarero, que ha alertat que molts d'aquests patrons de conducta es repeteixen entre els més joves. Per això, ha anunciat que la pròxima campanya 'Hi ha Sortida' estarà dirigida a sensibilitzar els adolescents perquè puguin detectar els primers senyals de maltractament.

Sobre el coneixement de víctimes en l'entorn més proper, tres de cada deu coneixen algun cas (d'amics el 34%, veïns el 19%, família propera el 12%, i altres familiars el 13%). En dos de cada tres casos hi ha nens que són testimonis o víctimes de violència de gènere.

D'altra banda, a l'hora de presenciar o conèixer algun cas de maltractament, sis de cada deu avisarien la policia, dos s'enfrontarien a l'agressor, un altre demanaria ajuda a altres persones i la resta no faria res o no contesta. La major part dels enquestats creuen que els serveis públics s'haurien de coordinar per atendre millor les víctimes.

En general, els enquestats consideren que les campanyes de sensibilització ajuden a conscienciar la societat sobre la violència de gènere (el 79%) i que ajuden les dones a prendre consciència de la seva situació (el 77%).

Finalment, l'estudi indica que vuit de cada deu persones creuen que les víctimes no denuncien per por, seguits dels que pensen que no ho fan pels seus fills (el 33%) i per vergonya (el 28%).