L'ACTIVITAT DELS GRUPS CRIMINALS
Societat 03/02/2013

L'essència de la màfia russa: casada amb el poder polític

La màfia russa ha aconseguit crear vincles estables amb el poder polític per afavorir els seus interessos. Els grans grups criminals copien a l'Estat el model que segueixen a Rússia, on estan incrustats en el teixit social.

Laura Díaz-roig
4 min
EN EL PUNT DE MIRA  La Guàrdia Civil ha escorcollat  dos cops l'Ajuntament de Lloret de Mar en el marc de l'operació contra la màfia russa.

BARCELONAUn informe encarregat per la cadena britànica BBC als anys 90 ja alertava que en un marge de vint anys la màfia russa s'hauria escampat per tot Europa, després de detectar-se'n uns primers indicis a les fronteres alemanyes. I va ser premonitori. L'última operació contra la màfia russa a Lloret -hi ha 13 persones imputades, entre les quals hi ha el primer tinent d'alcalde del municipi, Josep Valls, i la investigació manté en el punt de mira l'exalcalde Xavier Crespo (CiU)- no fa més que evidenciar que la màfia russa és present a Catalunya i a l'Estat, malgrat les grans operacions policials dels últims anys per desarticular-ne alguns nuclis, com les operacions Vespa, Troika i Marbre Vermell.

El bon clima, la bombolla immobiliària i una legislació sobre blanqueig històricament tova van portar la màfia russa a instal·lar-se a l'Estat, especialment a la Costa del Sol, les Illes Balears i Catalunya, on van invertir les seves grans fortunes en el sector immobiliari. Aquí no cometen delictes violents per no cridar l'atenció, però blanquegen els diners obtinguts gràcies a tot tipus de delictes al seu país, com el tràfic de drogues, d'éssers humans o d'armes i pedres precioses. Completament incrustats en el teixit polític, econòmic i social rus, aquests grups de crim organitzat han sabut avançar més que altres màfies en les seves relacions amb els polítics locals i han aconseguit crear vincles estables per afavorir els seus interessos.

"El perill dels russos, pel que han demostrat fins ara, és la gran intensitat a l'hora d'establir relacions amb les institucions", explica Joan Queralt, periodista especialitzat en màfies. El crim organitzat busca, per definició, infliltrar-se en el sector públic i, en els últims anys, s'ha convertit en la gran amenaça de l'administració per la seva gran capacitat de corrompre i arribar al moll de l'os de les institucions. "Dins de l'estratègia de la màfia russa és molt important infiltrar-se o, com diuen els investigadors, colonitzar el poder públic", afegeix Cruz Morcillo, periodista i coautora, juntament amb Pablo Muñoz, de Palabra de Vor , una anàlisi sobre la presència de la màfia russa a Espanya.

Tal com ha passat en el cas de Lloret, és habitual que hi hagi càrrecs públics implicats quan es desarticula algun dels grans grups mafiosos russos. "Primer intenten penetrar en el poder local, que és la primera base", subratlla Morcillo. El cert és que algunes grans operacions contra el crim organitzat rus han afectat també alguns càrrecs més importants. La segona fase de l'operació Vespa, per exemple, va suposar la detenció el 2007 de l'exsubdelegat del Govern a Barcelona, Eduard Planells, relacionat amb la màfia russogeorgiana. El diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó també va ser investigat per la seva presumpta relació amb un membre de la màfia russa i va declarar com a testimoni a l'Audiència Nacional.

Sector públic rus

La màfia russa està molt vinculada al sector públic del seu país i aquest fet els ajuda a ser millors que altres màfies, com la italiana, a l'hora d'arribar a les institucions de l'Estat. Els experts expliquen que tenen grans despatxos d'advocats i notaris que els ajuden i, per això, també estan molt presents a Madrid. "La presència de la màfia russa a l'Estat i a Catalunya està emmarcada en l'àmbit econòmic i financer, bàsicament en negocis immobiliaris", assegura Queralt.

Així, són els delictes violents que cometen al seu país els que els proporcionen els diners que després inverteixen aquí. "Quan es tracta de grans màfies, els que estan aquí ja no es taquen les mans", assegura Cruz, en la mateixa línia que Queralt, que explica que les màfies "no embruten on mengen". Segons els experts, mouen grans fortunes i formen part de xarxes internacionals econòmiques i financeres "molt potents" que fan servir l'Estat com a "terminal econòmica".

"Van ser uns dels culpables de rebentar el sector immobiliari, elevant els preus amb entrades massives de diners sense cap control", assegura Cruz, en referència al seu modus operandi .

Grans operacions policials

Els experts coincideixen, però, a afirmar que la lluita contra el crim organitzat s'ha intensificat i perfeccionat a tot l'Estat en els últims anys. "Ara hi ha equips especialitzats en totes les policies que treballen conjuntament amb la fiscalia", apunta Morcillo. Espanya no és l'únic estat europeu amb forta presència de màfia russa: "També són a la Costa Blava, a Itàlia, Grècia, i van ser a la Gran Bretanya", detalla. Tot i així, Espanya els oferia un bon clima i, sobretot, "una legislació tova sobre blanqueig, que els permetia portar diners fàcilment". En un primer moment, segons relata Morcillo, es van cometre errors a l'hora de combatre aquests grups criminals, ja que es va prendre de referència el concepte de clan mafiós occidental -com l'italià-, res a veure amb el tipus de mafiós rus, un fet que no va permetre preveure com pensaven actuar. "Ara molts països demanen informació a Espanya perquè és un referent en la lluita contra la màfia russa", explica Morcillo. Queralt afegeix que, tot i que no veu un avanç "qualitatiu" en aquest terreny, les millors operacions policials i judicials contra la màfia han estat contra els clans russos.

stats