DROGOADDICCIÓ
Societat 10/05/2012

Un estudi alerta que es dispara la taxa d'adulteració de la cocaïna

Un estudi adverteix que la taxa d'adulteració de drogues com la cocaïna s'ha disparat en els últims anys. Com a conseqüència de la crisi, l'speed s'està convertint en l'alternativa barata a la cocaïna.

Auri Garcia Morera
2 min
El 5% de les mostres de cocaïna contenien només cocaïna. En la resta, estava adulterada.

BARCELONA."Les drogues han passat de la gran alarma social dels vuitanta a la invisibilitat, tot i que els problemes són els mateixos", lamentava ahir Felisa Pérez, presidenta de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD). Un dels problemes més importants és l'adulteració, que suposa un risc afegit per a la salut dels consumidors, i que s'ha incrementat notablement en els últims anys, segons un estudi presentat ahir per ABD.

Durant el 2011, els responsables del programa Energy Control de l'entitat van analitzar prop de 3.000 mostres facilitades pels mateixos consumidors, amb una participació especialment concentrada en catalans, balears, andalusos i madrilenys. El perfil del consumidor que participava en l'anàlisi era el d'un jove de 23 a 28 anys amb estudis superiors que fa un consum recreatiu de les drogues però es preocupa per la seva salut.

Els resultats han posat de manifest que una gran majoria de les drogues que es troben en el mercat negre estan adulterades, un fenomen que es dóna amb especial intensitat en la cocaïna. De les mostres analitzades, menys del 5% contenien només cocaïna, i en la gran majoria la droga estava combinada amb almenys tres adulteradors. "Els riscos per a la salut són encara més grans quan hi ha diversos adulteradors junts", apuntava ahir Núria Calzada, directora d'Energy Control.

Una altra droga amb una alta taxa d'adulteració és l'speed , tot i que en aquest cas la tendència dels últims anys és lleugerament a la baixa. De les mostres recollides el 2011, poc més del 4% contenien només amfetamina. En la majoria, aquesta substància estava barrejada amb diluents i cafeïna. Tot i no ser l'objecte de l'estudi, un altre fenomen observat pels autors és que, amb la crisi econòmica, l' speed s'ha convertit en l'alternativa barata a la cocaïna.

Tot i tenir una taxa d'adulteració més baixa, amb un 60% de mostres pures, la ketamina també preocupa els responsables de l'estudi. En ser legal en veterinària, sempre s'havia trobat amb molta puresa, però això ha començat a canviar. La droga menys adulterada és l'èxtasi, tant en pols com en forma de pastilles: en més del 60% dels casos és absolutament pura.

Noves substàncies

L'estudi també detecta una gran quantitat de noves substàncies, poc conegudes fins ara, com la metoxetamina. Aquesta mateixa setmana, l'Hospital del Mar alertava sobre l'aparició d'aquesta nova droga amb fortes propietats al·lucinògenes i que es distribueix majoritàriament a través d'internet. Pels autors de l'estudi, el fet que no se'n coneguin bé els efectes la fa més perillosa.

stats