Societat 18/05/2012

Els estudiants de grau superior de FP pagaran 360 euros a primer i 180 a segon, el proper curs

La nova matrícula entrarà en vigor el curs vinent per a tots els alumnes de centres públics

Sònia Sánchez
2 min

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha anunciat aquest divendres que el proper curs, els estudiants de grau superior de FP pagaran una matrícula de 360 euros pel primer curs i 180 euros pel segon. Aquesta nova matrícula entrarà en vigor el curs vinent per a tots els alumnes, inclosos els que han fet el primer curs abans de la introducció d'aquesta novetat, però que pagaran la meitat (180 euros). A partir del curs 2013-14, tots els estudiants pagaran els 360 euros per curs, ja sigui a primer o a segon.

Amb aquesta taxa, el Govern recaptarà prop de 16 milions d'euros si s'omplen totes les places ofertades de FP de grau superior per al curs vinent (51.885 pels dos cursos) i d'ensenyament artístics de grau superior (5.325), als quals també s'aplicarà aquesta noca taxa.

L'oferta general d'estudis post-obligatoris, que inclouen batxillerat, FP mitjà i superior, ensenyament esportius de grau mitja i superior (que ara ja paguen taxes diferents per a cada curs), ensenyaments artístics i programes de qualificació professional inicial (PQPI), ha crescut per al curs vinent en 4.688 places (de les quals, 3.021 són de primer curs).

Aquestes 205.930 places presencials totals, més les 11.060 places d'ensenyaments a distància e l'Institut Obert de Catalunya (IOC), assoleixen ja el 92,7% de la població catalana de 16 a 18 anys, quatre punts més que el curs actual i 9 punts per sobre del curs 2010-11, quan es cobria el 83,43% d'aquesta població. Amb tot, cal tenir en compte que el nombre d'estudiants majors d'edat i majors de 25 anys ha crescut significativament en els últims anys en aquests cursos, especialment a la FP.

Rigau anuncia beques per als alumnes de FP

Aprofitant la presentació de l'oferta d'estudis postobligatoris per al curs 2012-2013, Rigau ha concretat l'anunci de dimarts del president de la Generalitat, Artur Mas. Durant l'anunci d'un nou paquet de retallades en diversos àmbits, el president ja va avançar que el Govern imposaria aquesta nova taxa, tot i que no en va detallar la quantitat.

Rigau va assenyalar que la imposició d'aquestes taxes anirà acompanyada de "mesures per garantir que ningú quedi exclòs de la FP superior per motius de renda". Ara, la Generalitat està estudiant amb la junta de directors quins mecanismes posar en marxa per alleugerir les taxes dels alumnes amb més necessitats socioeconòmiques, "si serà per mitjà de rebaixa i exempció de la taxa o creant una bossa de beques", va dir Rigau.

La consellera va assegurar que el Govern no té cap voluntat d'incrementar aquest nou preu, de 360 euros, en el futur ni d'equiparar-lo a les taxes universitàries 8que l'any que ve rondaran els 2.000 euros per curs).

El nou paquet de retallades inclou també, en l'àmbit de l'educació, l'aplicació de les mesures aprovades pel govern espanyol, com l'augment de les hores de feina dels professors i mestres i l'increment del nombre d'alumnes per aula en un màxim del 20%, per al qual el president del Govern va posar l'única condició que "l'espai físic de les aules ho permeti".

stats