SANITAT
Societat 30/10/2013

Els farmacèutics deixaran d'avançar els diners dels medicaments i alerten de risc de desabastiment

Salut no els pagarà els 416 milions d'euros que els deu i el Col·legi de Farmacèutics assegura que ells ja no poden continuar finançant els fàrmacs

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaLa Generalitat no pagarà als farmacèutics les factures dels medicaments dispensats que tenien pendents, segons ha confirmat el president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases. L'import ascendeix a 416 milions d'euros corresponents als mesos de novembre i desembre del 2012 i maig i setembre del 2013. La Generalitat els ha informat que no podran fer front a les factures d'aquí a finals d'any i que el Consell de Ministres no aprovarà aquest dijous l'ICO proveïdors que ha d'incloure una partida per a factures pendents.

Davant d'aquesta situació, els farmacèutics s'han plantat i asseguren que ja no poden fer continuar finançant de la seva butxaca els medicaments. "No podem més i li preguntem al conseller com pensa pagar els medicaments. Ell és el responsable, nosaltres som l'intermediari i no podem exercir la responsabilitat que l'administració no exerceix", ha assegurat De Dalmases."Està en joc el medicament del ciutadà", ha afegit.

Segons De Dalmases, això pot comportar un risc de desabastiment de medicaments a les farmàcies. "Que ens digui el conseller què hem de fer", ha afegit. Sobre la possibilitat que el pacient es faci càrrec del 100% de l'import del medicament, De Dalmases assegura que ha de ser el departament de Salut qui ho digui. "Jo no li he dit a cap farmacèutic que cobri al ciutadà. Que ho digui ell [Boi Ruiz] i no m'ho faci dir a mi".

De Dalmases ha explicat que els farmacèutics estan "desesperats" i "indignats". Des que van començar els impagaments, han hagut de tancar 23 farmàcies. "Estant tocats, he vist farmacèutics plorar i és molt dur", assenyala De Dalmases.

Els farmacèutics creuen que s'han convertit en "moneda de canvi d'un altre problema", en clara al·lusió al conflicte obert entre el govern català i espanyol pel procés sobiranista.

stats