Publicitat
Publicitat

La fiscalia posa les bases “per expulsar els estrangers que delinqueixen”

Teresa Compte detalla que s'ha creat un registre informàtic de faltes i condemnes

La fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, ha explicat que la fiscalia ha començat des de fa uns mesos a demanar l'expulsió directa d'aquest tipus de delinqüents. Aquesta és la primera fase, i la segona serà veure com s'aplica en sentència la interpretació del recentment reformat article 89 del Codi Penal. Si les sentències no contemplen la possibilitat de l'expulsió, es tornarà a demanar en els posteriors recursos i en les execucions finals de les sentències.

De moment, la fiscal superior ha designat una secció específica per a aquest àmbit que ja s'ha coordinat amb els Mossos, la Conselleria de Justícia, la Policia Nacional espanyola i la Delegació del Govern per tenir la màxima informació possible sobre aquests delinqüents, com les causes que tenen pendents, les condemnes prèvies o els requisits que els falten per obtenir la residència legal. "Estem en condició de treballar seriosament, estem posant les bases perquè s'expulsin els estrangers que delinqueixin", ha assegurat en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies.

Per tenir més eficàcia en aquest camp considera imprescindible que abans de final d'any funcioni a tot l'Estat el registre informàtic de faltes. Compte confia que es compleixi el termini donat per la llei, però mentrestant la Fiscalia de Catalunya crea la seva pròpia base de dades per funcionar d'una manera una mica més eficaç que en el passat.

D'altra banda, Compte s'ha mostrat "sorpresa" i "molt preocupada" per la sentència del Tribunal Suprem (TS) que ha absolt els propietaris de la llibreria Kalki d'un delicte de provocació a l'odi racial. Compte ha assegurat que aquesta sentència la posa en "dificultats molt serioses" per fer front a aquest tipus de delictes, en un moment en què estan obertes investigacions pels discursos i campanyes de Plataforma per Catalunya (PxC) o del nou alcalde de Badalona, Xavier García Albiol. En una entrevista a l'ACN, Compte ha reiterat la seva petició perquè es reformi el Codi Penal per evitar sentències absolutòries com aquesta, que va en contra de la "tendència europea".

Compte diu que el ministeri fiscal acatarà la sentència, però ha assegurat que la seva postura seguirà sent la mateixa que manté des de fa deu o quinze anys, "molt clara i contundent" contra el discurs de l'odi i les idees genocides. El TS ha absolt fa pocs dies quatre homes vinculats a la llibreria neonazi Kalki i a una editorial que venien material i documents a favor de la ideologia nazi. L'Audiència de Barcelona els havia condemnat a tres anys i mig de presó, però el Suprem, amb un vot particular contrari, els va absoldre en considerar que no provocaven agressions contra jueus o persones d'altres races, sinó que només justificaven el discurs feixista.

Això, segons Compte, va en contra de la tendència europea, els tractats internacionals i sentències del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Per això demana des de fa temps que l'article 510 del Codi Penal es reformi i castigui els instigadors de les agressions o discriminacions, i no només els que provoquin directament el tracte degradant. "No he d'esperar si cremen algú, n'hi ha prou de dir que aquesta persona mereix ser cremada", assegura Compte.

L'

Més continguts de