Jutjat per coaccions el gerent d'una firma dedicada a desocupar pisos

La fiscalia sosté que el responsable d'Eviction va intimidar una família perquè abandonés el seu pis i exigeix que pagui una sanció de 12 euros diaris durant tres mesos

"Planifiquem totes les accions per a garantir l’èxit de la desocupació de cases i edificis". Amb aquestes paraules es defineix al seu web Eviction, l'empresa de la que Victor L., acusat per la fiscalia d'haver coaccionat una família perquè abandonés el seu habitatge, n'és l’administrador únic i el gerent.

El Ministeri Fiscal va estimar ahir que l’objectiu de la visita que va fer Victor el passat 27 de febrer al domicili de Damina Díaz era "forçar a una persona a fer una cosa que no desitjava" en relació a la demanda perquè ella i el seu fill abandonessin el pis. En aquest sentit, va demanar que l’acusat aboni 12 euros diaris durant un període de 3 mesos.

L'habitatge, situat al carrer Indíbil, al barri barceloní Font de la Guatlla, al costat de plaça Espanya, havia estat objecte d'una execució hipotecària perquè Damina, que va haver de tancar el seu negoci arrel de la crisi, va deixar de pagar el crèdit.

Amb tot, l' Audiència de Barcelona va fallar el 2016 contra aquesta decisió reconeixent el dret de Damina i Nicolàs de romandre al seu domicili. "Van presentar una oposició judicial a l’execució i la van guanyar, és a dir, que tenen un deute perquè la hipoteca del pis no s’ha acabat de pagar però no els poden desnonar", va assegurar ahir José Ángel Gallegos, advocat de Damina.

La visita d’Eviction al pis

Segons Nicolàs, el fill de Damina i l'únic que aquell 27 de febrer era a casa, quatre homes "alts", "musculats" i "rapats" van picar a la porta del seu domicili i li van dir que aquell pis havia estat venut per Bankia a un particular i que l'havia d'abandonar immediatament. Amb tot, durant el judici l'acusat va assegurar que l'habitatge era propietat de l'empresa immobiliària Aliver Bcn, que l'hauria adquirit en una operació de compra-venda amb Bankia.

"Em van dir que no se n’anirien d’allà fins que parlessin amb la meva mare o la seva advocada", va explicar Nicolàs. Damina, va parlar aleshores amb aquells visitants amb "actitud intimidatòria" per telèfon però es va negar a donar les dades del seu advocat, tal i com li reclamaven. Una setmana després, explica l’afectada, uns homes van tornar a visitar-los però ells van optar per mirar-los per l’espiell i no obrir-los la porta.

Marta Afuera, membre de la PAH, assegura que l'aspecte i la forma d’operar d’Eviction recorda a Desokupa, el polèmic grup de boxejadors que es dediquen a intimidar els inquilins que no paguen per fer-los fora de casa seva i que també té un procés judicial obert.

Així, malgrat que Victor va assegurar durant el judici que Eviction es dedica a gestionar les reformes de pisos adquirits per immobiliàries, a la web de la firma, donada d’alta el passat mes de gener, es defineixen com una empresa de serveis per a la "recuperació d'immobles". Prioritzem, precisen al lloc web, "el dret del propietari a recuperar la possessió del seu habitatge".

Gallegos s'ha adherit a l'acusació de la fiscalia contra el gerent d'Eviction per un delicte de coaccions després que el magistrat no li permetés tramitar el cas per procediment agreujat amb l'objectiu que es jutgés Victor per a pertinença a organització criminal, un delicte més greu i que implica majors sancions.

Un grup de més d’una trentena d'activistes de la PAH, 500x20, l' Associació d’Equatorians Afectats per l'Hipoteca de Catalunya, entre d'altres entitats, van fer cap ahir a la Ciutat de la Justícia, on es va celebrar el judici, ara pendent de sentència, per tal d'expressar el seu suport a Damina i al seu fill.