Medi Ambient
Societat 29/09/2022

La Fiscalia investiga les males olors d'una empresa química de Tarragona

La pudor es va arribar a sentir al Maresme i encara persisteix perquè Asesa no ha acabat de recollir tota la nafta vessada

2 min
Un dels tècnics de l'Oficina de Gestió Ambiental de la Generalitat

TarragonaLa Fiscalia ha obert diligències per investigar l'accident que es va produir dilluns a la matinada a l'empresa Asesa, al polígon químic de Tarragona, segons ha avançat el Diari de Tarragona i ha confirmat l'ARA. La fiscal en cap de Tarragona, Maria José Osuna, ha explicat que algunes informacions d'aquests dies "semblen contradictòries", de manera que han decidit mobilitzar la Guàrdia Civil. De moment, la Fiscalia ha demanat al cos armat que si ja ha iniciat alguna investigació sobre aquest accident, li aporti tota la informació que tingui i, en cas que encara no hagin iniciat cap recerca els ordenarà que s'hi posin de seguida. La investigació estarà, doncs, en mans del Servei de Protecció de la Natura (Seprona).

Osuna ha aclarit que "no té per què haver-hi cap delicte" i que si després de la investigació "no es veu cap tipus de responsabilitat, s'acabarà arxivant". Tot i així, la Fiscalia ha preferit obrir diligències tenint en compte les males olors que estan patint molts ciutadans i que encara se senten a Tarragona, i tenint en compte també els precedents d'altres accidents químics en què sí que es va acabar detectant la comissió d'un delicte.

Fonts de l'empresa Asesa van explicar que a les 4.00 de la matinada de dilluns van patir una fuita de 150 metres cúbics de nafta i que de seguida van informar les autoritats. Des de Protecció Civil van explicar que després de fer controls per analitzar la qualitat de l'aire es va poder confirmar que la fuita no era tòxica, i que els valors estaven per sota del llindar de seguretat. Així doncs, tan sols van activar una prealerta del Plaseqta. La recollida i el transvasament de tota la nafta que va vessar del dipòsit provoca des d'aleshores molt males olors.

Des de l'inici d'aquest episodi, Protecció Civil ha rebut més de 500 trucades de persones que denunciaven sentir aquesta pudor. La majoria de les trucades eren de veïns propers al Polígon Químic Sud de Tarragona, però algunes persones havien sentit la pudor des de llocs tan allunyants com el Maresme. Fonts d'Asesa van assegurar dimarts que estaven a punt d'enllestir el transvasament, però avui han confirmat que la tasca "s'han prolongat" i encara continua.

Les males olors preocupen els veïns que les segueixen patint i no acaben de refiar-se que no hi hagi cap perill. Dimecres una cinquantena de persones es van concentrar a la plaça de la Font de Tarragona per protestar contra "l'opacitat" en la gestió de la informació sobre la fuita. Convocats per l'Esquerra Independentista de Tarragona i amb el suport de la Plataforma Cel Net, van denunciar "l'opacitat" que envolta la indústria química.

La protesta contra "l'opacitat" de la petroquímica celebrada dimecres a Tarragona.

La delegada del Govern al Camp de Tarragona, Teresa Pallarès, va reconèixer ahir que el Plaseqta "és millorable" i va avançar que s'hi faran canvis. "Ho hauríem pogut fer millor, en la comunicació i els tempos. Crec que tots estem d'acord en el fet que la gestió és millorable", va dir Pallarès. 

stats