Amb focs artificials i (potser) paraigües: Catalunya es prepara per rebre els Reis

Girona altera el recorregut habitual per falta de policies

4 min
Cavalcada dels Reis Mags als carrers de Barcelona el 2022.

BarcelonaJa està tot a punt per a la nit més màgica de l'any. Aquest divendres els Reis d'Orient, Melcior, Gaspar i Baltasar, tornaran a visitar els pobles i ciutats de Catalunya per retrobar-se amb els nens i nenes, que ben segur esperaran amb nervis i il·lusió la seva arribada. Pluges de caramels, música i (potser) paraigües ompliran els carrers abans que Ses Majestats reparteixin regals a petits i grans mentre dormen. Des de carrosses noves fins a un canvi de recorregut, aquestes són les principals novetats d'aquest any a les quatre capitals del país.

Barcelona

Dues carrosses noves i entrega de cartes al matí

La principal novetat a la cavalcada de Barcelona és que els actes començaran més d'hora que mai. Al migdia, els nens i nenes que s'apropin a les platges del Somorrostro i de la Barceloneta podran entregar la seva carta a un grup especial de patges reials. Ses Majestats entraran acompanyats des del mar per un seguici d'embarcacions com a símbol de la celebració de la Copa Amèrica de Vela, un dels principals esdeveniments internacionals que se celebren aquest any a la capital catalana.

Aquest any la cavalcada de Barcelona estrenarà dues carrosses: la del rei Gaspar, ambientada en l'orient màgic del rei i els misteriosos paisatges dels quals procedeix, i la del rei Baltasar, de dues alçades i inspirada en paisatges africans. La patge Estel i el seu seguici també estrenaran vestuari amb materials reflectants, i aniran acompanyats de dos personatges lluminosos i articulats de més de tres metres d'alçada.

Ses Majestats arribaran, com ja és tradició, per mar a bord del pailebot Santa Eulàlia, al voltant de les 16.30 hores. Després de rebre les claus de la ciutat de mà de l'alcalde Collboni al Portal de la Pau, recorreran els carrers de Barcelona a partir de les sis de la tarda.

A conseqüència de les obres a la Via Laietana, la cavalcada repetirà el mateix recorregut de l'any passat. És a dir, sortirà des del Parc de la Ciutadella i avançarà per l'avinguda del Marquès de l'Argentera, creuant el monument a Colom fins a arribar al Paral·lel. Allà la comitiva reial enfilarà per la ronda Sant Pau i el carrer Urgell, tombant per Sepúlveda, i anirà a parar finalment a l'avinguda Maria Cristina.

Lleida

Recepció dels reis a la Paeria i estrena d'un espectacle itinerant

Un any més, Ses Majestats arribaran en tren a l'estació de ferrocarril Lleida-Pirineus cap a les cinc de la tarda. Tot seguit, a les 18 h, des de la plaça Ramon Berenguer IV la comitiva enfilarà la Rambla de Ferran i farà el seu recorregut habitual fins a arribar davant de la Paeria, on els Reis tenen previst rebre les claus de la ciutat i saludar petits i grans des del balcó. La rua inclou un espectacle itinerant de més de 2 quilòmetres de llargada que enguany compta amb 11 carrosses i la participació de 21 companyies i bandes de la ciutat.

Aquest any, però, després de la cavalcada, els infants de Lleida tindran l'oportunitat de fer arribar els seus desitjos als Reis Mags en primera persona. Serà al saló de plens de la Paeria, on el consistori ha habilitat un espai amb tres trons perquè Melcior, Gaspar i Baltasar puguin saludar nens i nenes.

En total, a la cavalcada es repartiran en mà dues tones de caramels, aptes per a celíacs i lliures d'al·lèrgens.

Girona

Canvi del recorregut per la falta d'efectius policials

La cavalcada de Reis de Girona canvia una part del recorregut habitual. Segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat, Ses Majestats arribaran al campament reial que s’ubicarà al Parc de la Devesa, al Camp de Mart. El seguici reial, conduït pel mag Naj-Mandin i la carbonera major Tem-Noch, passarà pel carrer de Santa Eugènia i la plaça del Marquès de Camps en lloc d'anar cap a la plaça del poeta Marquina i la ronda de Sant Antoni Maria Claret. Ara bé, l'inici i el final de la cavalcada no canviaran.

El motiu d'aquest canvi de recorregut és la manca d'efectius policials per dur a terme el recorregut previst inicialment, que requeria més talls de circulació i regulació de trànsit. Amb aquest canvi també modifiquen l'espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda, que ara estarà ubicat entre els números 11 i 13 del carrer de Santa Eugènia, al costat de l'entrada al pàrquing de la plaça de Joan Brossa.

La festa per als més petits començarà de bon matí amb les actuacions de diversos grups de personatges reials als diferents barris de Girona per "apropar la màgia" al conjunt dels nens i nenes de la ciutat, segons explica el consistori en un comunicat.

Tarragona

Un any més, arribada en vaixell

Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a Tarragona, un any més, en vaixell. Les sirenes de les naus i barques del Serrallo, així com 21 salves pirotècniques, els saludaran cap a un quart de set de la tarda. Després dels focs artificials de benvinguda, cap a les 19 h, començarà la cavalcada des de la plaça dels Infants-carrer Reial, i des d'allà s'enfilaran a les seves carrosses per recórrer els carrers principals de la ciutat.

Cap a dos quarts de nou del vespre arribaran a la plaça de la Font, on l'alcalde els farà entrega de les claus de la ciutat. Els Reis aniran acompanyats de la Guàrdia Urbana motoritzada, la carrossa del Fanal, la de l'Estel, la de la Sínia, la del Dromedari, la del Camell i la de l'Elefant, entre d'altres.

Cavalcades més accessibles

Una de les novetats de les cavalcades d'aquest any és que alguns municipis, com Tarragona, Lleida, Torredembarra i Cornellà, han optat per repartir caramels sense gluten i sense al·lèrgens. Altres ajuntaments han incorporat trams tranquils per a infants amb alta sensibilitat al soroll. És el cas de Cornellà, Granollers, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vic, on s'habilitarà una zona en què les carrosses de Ses Majestats i el seu seguici circularan amb el volum més baix i es reduirà la intensitat lumínica. L’objectiu, segons els ajuntaments, és crear un espai amable per als nens i nenes amb trastorn de l’espectre autista o amb alta sensibilitat. En ciutats com Vilanova també es preveu un espai per atendre els infants en cas que pateixin una crisi. A Figueres han incorporat una grada per a persones amb diversitat funcional, i a Cornellà els pregons dels Reis i de l'alcalde també s'interpretaran en llengua de signes.

stats